« Život
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
STRAŠNO!

Kako nam sve podvaljuju šećer u hranu

Šećer je jedna od namirnica koje mogu imati loš utjecaj na naše zdravlje, no prehrambene tvrtke čine sve kako bi nam ga utrpale što više i sakrile tu činjenicu

Šećer se stavlja pod raznim imenima
Šećer se stavlja pod raznim imenima (Arhiva)
Više o

šećer

,

bijeli šećer

,

rafinirani šećer

,

preporučeni dnevni unos

,

skrivanje šećera

Šećer je namirnica oko koje se svi stručnjaci za hranu, ma koliko inače bili suprotstavljenih mišljenja, slažu da bi trebali drastično ograničiti njen unos zbog lošeg utjecaja koji prekomjerna količina šećera ima na zdravlje. 

Na papiru je sve u redu - proizvođači su dužni napisati koliko šećera ima u namirnicama, iako ne navode da je preporučeni dnevni unos šest žličica ili pet posto ukupne dnevne prehrane. 

No, kako šećer pojačava okus hrane i stvara ovisnost o njoj, proizvođačima je cilj natrpati ga u proizvode što više, a pritom se služe prljavim trikovima - na deklaracijama pišu dozvoljenu količinu šećera, dok se ostatak skriva pod raznim imenima, pa je šećer tek na šestom ili sedmom mjestu po zastupljenosti, a zapravo bi trebao biti uvjerljivo prvi.

Stoga, kad sljedeći put kupujete, potražite imena pod kojima se na deklaracijama skriva šeće. Ima ih ukupno 56, a mi ćemo navesti ona koja se najčešće pojavljuju:

dextran
dijataza
floridski kristali
fruktoza
galaktoza
glukoza
karamela
laktoza
maltodextrin
maltoza
muscovado
nektar agave
rižin sirup
sirup slada
zlatni sirup
visokofruktozni kukuruzni sirup

Pročitajte pažljivo i zapamtite, kako se ne bi iznenadili viškom kilograma unatoč tome što jedete "nemasne" proizvode "bez šećera".

09.11.2014. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh