« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
IGRAJTE SE

Kako mozgu ne dosadi rutina?

Svakodnevna rutina ne utječe samo na naše ponašanje nego i na funkcioniranje najvažnijeg organa u tijelu – mozga

Promijenite nešto...
Promijenite nešto... (Arhiva)
Više o

mozak

,

vježbe za mozak

Mozak je organ kojema trebaju raznorazne aktivnosti i tjeranje na novo, jer inače ćete završiti u žabokrečini svog uma - i to doslovno.

Iz tog razloga trebate raditi sa svojim mozgom svakodnevno, a ako mislite da je dovoljno rješavati križaljke i mozgalice, varate se - treba raditi nešto sasvim drugačije.

Evo par stvari koje će vaš mozak osvježiti i natjerati ga na rad...

>> Brain Gym - gimnastika za mozak >>

Čitajte drugačije - čitanje na glas u odnosu na čitanje u tišini uključuje drugačije dijelove mozga. Stoga, ako inače ne čitate na glas, ovaj put si dajte oduška. I čitanje s drugom osobom, tako što će svatko pročitati po jednu rečenicu, uključit će druge moždane vijuge koje su do tad bile zanemarene, a to će dodatno utjecati na vaš um i pamćenje.

Jedite nepoznatu hranu - sustav njuha prepoznaje milijune mirisa aktiviranjem kombinacija različitih receptora iz nosa. Oni su direktno povezani s emocionalnim dijelom mozga pa će svaki novi miris izazvati nove osjećaje i asocijacije. Autori predlažu isprobavanje nove hrane u kojoj ćete istražiti nove začine, nove mirise.

>> Sjajne vježbe za mozak >>

Perite zube nedominantnom rukom - istraživanja su pokazala da se upotrebom suprotne strane mozga ubrzano i znatno proširuje dio mozga koji kontrolira i procesuira taktilne informacije iz ruke. Kako bi taj dio mozga uključili, autori knjige predlažu da pranje zubi, od nanošenja paste do četkanja, obavite nedominantnom rukom

Tuširajte se zatvorenih očiju - tuširanjem zatvorenih očiju potaknut ćete druga osjetila da primjećuju teksture koje do tada nisu spazila. Taktilnim osjetilima prilagodite temperaturu vode, a zatim i ostale aktivnosti tuširanja, poput sapunanja, obavite zatvorenih očiju.

>> 8 stvari koje će vam izoštriti mozak >>

Zamijenite mjesto za stolom - ako uvijek sjedite na istom mjestu za stolom, uvijek gledate u istom smjeru i uvijek sve radite istim redoslijedo. Jednostavna zamjena mjesta natjerat će vas da promijenite navike. Drukčije ćete posegnuti za predmetima, vidjeti prostor i obratiti se drugim osobama.

25.10.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.10.2021. 19:26
    mozgu nista ne smeta
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh