« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
ZAPAMTITE!

Kako možete uživati u blagdanima... uz koronu

Nekolicina svjetskih zdravstvenih stručnjaka već je objavila da ove godine blagdane neće provesti sa širom obitelji, već samo s ljudima s kojima dijele kućanstvo

Predblagdanski stres počinje za 3...2...1
Predblagdanski stres počinje za 3...2...1 (Arhiva)
Više o

zabava

,

stres

,

blagdani

S porastom broja zaraženih u jesenskim mjesecima diljem Euope i svijeta donesene su mjere o zabranama javnih okupljanja, a stručnjaci konstantno upozoravaju i na suzdražavanje od obiteljskih okupljanja.

U Hrvatskoj su se čak i manje proslave i svadbe pokazale kao žarišta.

Zato ove godine odluka da se blagdani provedu u najužem krugu obitelji, s onima s kojima se i inače dijeli kućanstvo, možda je i najbolja i pokazuje najveću ljubav koje takva okupljanja i proslave mogu dovesti u opasnost.

Premda ne postoje upute za epidemiološki posve sigurno blagdansko okupljanje, Scientific American donosi nekoliko koraka kojima možete smanjiti rizik od zaraze.

Budite fleskibilni - kako je ova godina cijelom svijetu donijela velika iznenađenja, ona su moguća i u slučaju planiranja blagdana. Budite spremni na promjenu planova u slučaju promjene epidemiološke slike u vašoj okolini. Ove godine ne postoji jednostavan odgovor i jednostavna uputa za proslave jer se situacija mijenja iz tjedna u tjedan. Važno je prepoznati što se događa i tome se prilagoditi.

Izbjegavajte putovanja - međugradska, odnosno međužupanijska putovanja trebalo bi u potpunosti izbjeći zbog prijenosa infekcije u različitim regijama. Ako već morate putovati, najbolje bi bilo osobnim automobilom, bez miješanja u javnom prijevozu.

Postavite pravila - pobrinite se unaprijed da vaši gosti znaju kako se ponašati. Obavijestite ih o svemu što ste planirali, tko dolazi i ima li rizičnih skupina. Faktor iznenađenja ove godine nije dobrodošao. Također, nikome ne treba biti neugodno ili čudno nositi masku na takvom okupljanju.

Proslava na otvorenom i uz distancu - najbolje ćete smanjiti rizik od zaraze ako odlučite proslavu provesti na otvorenom, s maskom i uz držanje distance. Iskoristite tu mogućnost u slučaju lijepog vremena, a u slučaju lošeg imajte na umu stalno prozračivanje unutrašnjeg prostora.

Što manje ljudi - želite li rizik od zaraze posve izbjeći, najbolje bi bilo proslavu ograničiti na kućanstvo. Međutim, ako je to nemoguće, imajte na umu nekoliko stvari. Stručnjaci kažu da je manji rizik pozvati 10 ljudi iz istog kućanstva, nego pet osoba iz pet različitih kućanstava. Ako slažet popis, uzmite u obzir i rizične faktore osoba koje pozivate kao i činjenicu koliko je pozvana osoba spremna preuzeti rizik.

Unaprijed sve pripremite - bilo bi korisno pripremiti sve dva tjedna unaprijed kako biste mogli obavijestiti goste i zamoliti ih za odgovorno ponašanje uoči proslave. Tako će se rizik od prenošenja zaraze uvelike smanjiti ako će svatko paziti na kontakte dva tjedna, koliko je otprilike potrebno za eventualni razvoj simptoma.

11.11.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh