« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
RJEŠENJE?

Kako menopauza ubrzava starenje

Najnovijim istraživanjima o starenju i utjecaju menopauze u otkucavanju biološkog sata znanstvenici su uvjereni kako su našli način da se ženama u menopauzi olakša hormonalna terapija

Menopauza može pomladiti, ali i postarati ženu
Menopauza može pomladiti, ali i postarati ženu (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

menopauza

,

epigenetski sat

Prema istraživačima, nesanica je česta nuspojava menopauze koja ujedno pokreće promjene potaknute starenjem u žena te bi navedeni faktori mogli utjecati na povećani rizik bolesti ili preuranjene smrti. "Desetljećima se znanstvenici nisu mogli složiti da li menopauza uzrokuje starenje ili obrnuto", kazao je profesor genetike i biostatistike,Steve Horvath. 

Za prvo su istraživanje analizirali DNA od 3.100 žena i proučavali vezu između kronološke starosti sudionika i biološke starosti njihovih tijela koristeći DNA uzorke iz krvi, sline i obraznog tkiva.

Navodeći se Horvathovim "biološkim satom", istraživači su analizirali promjene u DNA zvane "epigenetske promjene". Otkrili su kako menopauza ubrzava starenje stanica za šest posto. 

"U prosjeku, što je žena mlađa kad uđe u menopauzu, to brže njena krv stari", izjavio je Morgan Levine, suautor studije. "Ovo je bitno jer krv može reflektirati što se događa u ostalim dijelovima tijela što bi moglo nagovijestiti smrt ili rizik od bolesti."

U drugoj studiji koju su proveli Carroll i grupa iz UCLA-a prikupili su podatke od preko
2.000 žena. Također su koristili biološki sat kako bi otkrili da žene kojima je prošla menopauza sa simptomima nesanice su bile dvije godine starije od njihove biološke starosti u usporedbi sa ženama iste kronološke starosti bez simptoma nesanice. 

Oba istraživačka tima predlažu korištenje epigenetskog sata u dijagnosticiranju hormonalnih terapije za žene u menopauzi dodajući kako bi taj pristup mogao smanjiti vrijeme i troškove za kliničke preglede. 

04.08.2016. 16:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh