« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
DOBRO!

Kako manji unos kalorija utječe na zdravlje

Smanjeni unos kalorija je povezan s manjim rizikom za bolesti srca, dijabetes tipa 2 i druge bolesti povezane s odmaklom životnom dobi

Pripazite ne samo što, nego i koliko jedete
Pripazite ne samo što, nego i koliko jedete (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

unos kalorija

,

optimalan unos kalorija

Smanjeni unos kalorija izuzetno je zdrav, pokazao je cijeli niz istraživanja, a naročito kod osoba s niskim izgledima za obolijevanje bolesti srca ili dijabetesa, jer je bio povezan s dodatnim reduciranjem rizika.

Tijekom dvogodišnjeg istraživanja ispitanici su unosili prosječno 12% manje kalorija nego ranije te je kod njih zabilježen niz poboljšanja glede čimbenika rizika za bolesti srca.

Istraživači ističu prosječno 6%-tno smanjenje koncentracije lošeg (LDL) kolesterola u krvi, 4%-tno snižavanje krvnog tlaka te povećanje koncentracije dobrog (HDL) kolesterola u krvi.

Zabilježeno je i 47%-tno smanjenje prisutnosti C-reaktivnog proteina, važnog markera za upalne procese povezane s bolestima srca, te reduciranje rezistencije na inzulin, objavio je Journal of Gerontology: Medical Sciences.

Raniji eksperimenti provedeni na životinjama su pokazali kako je ograničavanje unosa kalorija uz zadržavanje potrebnih hranjivih tvari povezano s dužim očekivanim trajanjem života i sporijom progresijom bolesti poveznih sa starijom životnom dobi.

07.09.2015. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh