« Život
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
LAKO :)

Kako lakše progovoriti strani jezik?

Naravno, nemojte naručiti neki "čudesni tečaj", pretpostavka je da znate barem nešto od stranog jezika, a jedna će vam čašica razvezati jezik

Nije tako komplicirano kako se čini
Nije tako komplicirano kako se čini (Arhiva)
Više o

strani jezici

,

govor

,

alkohol

Strani jezici postali su popularniji nego ikad, jer bježi se glavom bez obzira... a ako mislite da vam konverzacija baš i ne ide, recept za uspjeh sigurno nisu oni tečajevi koji vam iskaču iz busije na svakom portalu nego - alkohol.

Ukratko, trebate znati makar osnove nekog stranog jezika, a ako vam govor nije jača strana, rješenje je jednostavno - popijte jednu na brzinu i strani će vam jezik teći prirodnije, dokazali su znanstvenici.

"Naša je studija pokazala da konzumacija alkohola može imati koristan učinak na izgovor stranog jezika u osoba koje su ga nedavno naučile", rekla je znanstvenica s liverpulskog sveučilišta Inge Kersbergen.

U studiji je sudjelovalo 50 osoba kojima je njemački materinski jezik, a studiraju nizozemski na nizozemskom sveučilištu. Svi ispitanici nedavno su naučili govoriti, čitati i pisati na tom jeziku.

Dio sudionika prije razgovora na nizozemskom konzumirao je malo alkohola. Količina je ovisila o tjelesnoj težini, ali u prosjeku se radilo ili o 0,5 dcl žestokog pića ili o jednom pivu.

Svi studenti su potom razgovarali s istraživačima pet minuta, a snimke su kasnije preslušavali izvorni govornici nizozemskog koji nisu znali koji su sudionici 'malo popili', a koji ne.

Ustanovilo se da su oni koji su dobili 'alkoholno ohrabrenje' mahom dobili i bolje ocjene, naročito za izgovor.

Što se dogodilo? Poznato je da alkohol ima štetan učinak na izvršne moždane funkcije, uključujući pamćenje i koncentraciju, a one su važne za izražavanje na stranom jeziku.

Istodobno, piće jača samopouzdanje, uklanja kočnice i smanjuje socijalnu tjeskobu, što pridonosi lakšem izražavanju kada je posrijedi strani jezik, osobito ako ste ga tek naučili.

"Vjerojatno se radi o tome da alkohol smanjuje tjeskobu, ali potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se točno utvrdili mehanizmi djelovanja", rekla je Jessica Werthmann s mastriškog sveučilišta.

"Važno je naglasiti da su ispitanici konzumirali malu količinu alkohola i da povećanje količine ne znači nužno bolje izražavanje", upozorio je njezin kolega s istog fakulteta Fritz Renner.

Stoga, zapamtite za kraj - pretjerate li s alkoholom nitko vas neće ništa razumjeti.

21.10.2017. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh