Metro-portal.hr

objavljeno 21.10.2017. 13:29:00
LAKO :)

Kako lakše progovoriti strani jezik?

Naravno, nemojte naručiti neki "čudesni tečaj", pretpostavka je da znate barem nešto od stranog jezika, a jedna će vam čašica razvezati jezik

Nije tako komplicirano kako se čini
Nije tako komplicirano kako se čini (Arhiva)

Strani jezici postali su popularniji nego ikad, jer bježi se glavom bez obzira... a ako mislite da vam konverzacija baš i ne ide, recept za uspjeh sigurno nisu oni tečajevi koji vam iskaču iz busije na svakom portalu nego - alkohol.

Ukratko, trebate znati makar osnove nekog stranog jezika, a ako vam govor nije jača strana, rješenje je jednostavno - popijte jednu na brzinu i strani će vam jezik teći prirodnije, dokazali su znanstvenici.

"Naša je studija pokazala da konzumacija alkohola može imati koristan učinak na izgovor stranog jezika u osoba koje su ga nedavno naučile", rekla je znanstvenica s liverpulskog sveučilišta Inge Kersbergen.

U studiji je sudjelovalo 50 osoba kojima je njemački materinski jezik, a studiraju nizozemski na nizozemskom sveučilištu. Svi ispitanici nedavno su naučili govoriti, čitati i pisati na tom jeziku.

Dio sudionika prije razgovora na nizozemskom konzumirao je malo alkohola. Količina je ovisila o tjelesnoj težini, ali u prosjeku se radilo ili o 0,5 dcl žestokog pića ili o jednom pivu.

Svi studenti su potom razgovarali s istraživačima pet minuta, a snimke su kasnije preslušavali izvorni govornici nizozemskog koji nisu znali koji su sudionici 'malo popili', a koji ne.

Ustanovilo se da su oni koji su dobili 'alkoholno ohrabrenje' mahom dobili i bolje ocjene, naročito za izgovor.

Što se dogodilo? Poznato je da alkohol ima štetan učinak na izvršne moždane funkcije, uključujući pamćenje i koncentraciju, a one su važne za izražavanje na stranom jeziku.

Istodobno, piće jača samopouzdanje, uklanja kočnice i smanjuje socijalnu tjeskobu, što pridonosi lakšem izražavanju kada je posrijedi strani jezik, osobito ako ste ga tek naučili.

"Vjerojatno se radi o tome da alkohol smanjuje tjeskobu, ali potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se točno utvrdili mehanizmi djelovanja", rekla je Jessica Werthmann s mastriškog sveučilišta.

"Važno je naglasiti da su ispitanici konzumirali malu količinu alkohola i da povećanje količine ne znači nužno bolje izražavanje", upozorio je njezin kolega s istog fakulteta Fritz Renner.

Stoga, zapamtite za kraj - pretjerate li s alkoholom nitko vas neće ništa razumjeti.

21.10.2017. 13:29:00
http://metro-portal.hr/kako-lakse-progovoriti-strani-jezik/108084/