« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

Kako kupiti dobro voće i povrće

Ako kupujete voće i povrće na tržnicama, onda će vam savjeti kako da mudro kupujete dobro doći, posebno ako ste u nedoumici što i kako kupiti kada se nađete na tržnici

Pazite što i kako kupujete
Pazite što i kako kupujete (Arhiva)
Više o

voće

,

povrće

,

domaći proizvodi

,

tržnica

Voće i povrće preplavilo je tržnice i naizgled je moguće kupiti što god vam padne na pamet, no nerijetko dođete kući i ustanovite da kupljeno ima okus po ... nečemu što sigurno nije ono što ste već jeli.

Naravno, riječ je o proizvodima koji su uzgojeni industrijski, neki od njih su i čudesne GMO mješavine svega i svačega, a ako želite svaki puta jesti ukusno i domaće, pridržavajte se ova tri savjeta.

Isplanirajte što ćete kuhati - ukoliko želite napraviti varivo, domaći sos od rajčice ili neko drugo jelo za koje nisu potrebne svježe rajčice, onda iste možete često kupiti po sniženoj cijeni, uštedjeti i dobiti na intenzitetu okusa. S druge strane, ako vam trebaju rajčice za salatu Ili za zimnicu, ili ih želite koristiti tijekom cijeloga tjedna onda je nužno da kupite svježe rajčice. Isto vrijedi i za voće (voće za pripremu kolača može biti zrelije). Dakle, važno je da imate jasan plan što ćete i kada kuhati, kako biste znali kakvo vam voće i povrće treba.

Provjerite e li povrće svježe? - promotrite je li povrće svježe (pri tome uzmite u obzir i svoju procjenu, ne samo preporuke trgovca, budući da nikada ne znate je li objektivan). Ukoliko povrće nije svježe, neće dati tako ugodan okus jelima, utjecat će na vrijeme kuhanja, bit će siromašnije vitaminima i mineralima, te će se brže i pokvariti. Čak i ako je jefitnije, povrće i voće koje nije svježe često nije najbolji izbor.

Izgleda li povrće kao "domaće"? - ukoliko svaka jabuka ili rotkva izgleda identično, sjajno i privlačno, vjerojatno je da proizvodi nisu domaći. Priroda voli različitost, te stoga "prirodne" jabuke na drvetu nisu iste: neke su veće, neke su manje, neke imaju mrlje, kvržice ili udubine, neke imaju usjeke ili otvor kroz koji je šetao crv i "normalne" su veličine za njihovu sortu. Upravo vam promatranje ovih karakteristika može pomoći da procijenite koliko su proizvodi zapravo "domaći", to jest "prirodni".

Eto, sad još samo ceker u ruke i - pravac tržnica!

22.08.2016. 17:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh