« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
ZANIMLJIVO

Muškarcima je vitkost potrebnija nego ženama

Posljedice prekomjerne težine ili pretilosti opasnije su za muškarce nego za žene jer debljina upućuje na postojanje nekih bolesti koje nerijetko završavaju preuranjenom smrću

Skinite trbušinu!
Skinite trbušinu! (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

žene

,

muškarci

,

bolesti

Pretilost je puno opasnija za muškarce nego za žene, pokazalo je zanimljivo istraživanje, iako se i dalje zapravo ne zna zašto je to tako.

Znanstvenici koji su proveli studiju kažu da razlozi ovakvog trenda nisu u potpunosti jasni, no podsjećaju da istraživanje potvrđuje ranije podatke po kojima su pretili muškarci podložniji razvoju dijabetesa, a kod njih su evidentirane i više razine opasnih masnoća u jetri

Istraživanje je pokazalo da je uz pušenje pretilost najčešći uzrok preuranjene smrti u zemljama Europe i Sjeverne Amerike.

Riječ je o dosad najvećoj studiji ovog tipa. Znanstvenici su prikupili podatke iz 189 ranijih studija provedenih diljem svijeta u kojima su evidentirane informacije o zdravlju četiri milijuna ljudi, precizira Lancet. 

U trenutku kada su započeli studiju znanstvenici su se fokusirali na osobe koje nisu nikad bile pušači niti im je dijagnosticirana neka kronična bolest. Nastojali su isključiti osobe koje su težinu izgubile zbog prekomjernog pušenja ili kao posljedicu kronične bolesti. Ustanovili su da je opasnost od preuranjene smrti veća kod osoba s prekomjernom težinom, a veća povezanost pretilosti i preuranjene smrti zamijećena je kod muške populacije. Ustanovljeno je da su pretili muškarci za 29 posto u većoj opasnosti od preuranjene smrti, a to znači prije sedamdesete godine života, u odnosu na one normalne tjelesne težine kod kojih taj postotak iznosi 19 posto. 

Rizik od preuranjene smrti za umjereno debele žene u Sjevernoj Americi iznosi 14,6 posto u odnosu na 11 posto kod žena normalne tjelesne težine. 

"Pušenje uzrokuje četvrtinu svih preuranjenih smrti u Europi i u Sjevernoj Americi, a pušači moraju biti svjesni činjenice da opasnost od preuranjene smrti mogu smanjiti za 50 posto ako prestanu pušiti", kazao je Richard Peto, profesor medicinske statistike i epidemiologije na Oksfordskom sveučilištu. "No zabrinjava podatak po kojemu su prekomjerna težina i pretilost u Europi i Sjevernoj Americi općenito gledajući uzrok svake sedme preuranjene smrti u svijetu", upozorio je. 

22.08.2016. 13:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh