« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
IZBJEĆI NEUGODNOST

Kako do ugodnog daha uvijek

Dah može biti neugodna mirisa zbog cigareta i alkohola, ali i zbog raznih drugih razloga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

loš zadah

,

neugodan miris

,

miris iz usta

Najčešći razlog neugodnog daha je nepravilna prehrana. Dah može biti neugoda i zbog nedovoljnog pijenja tekućine, problema sa zubima, grlom i želucem, ali nakon cigareta i alkohola, najveći krivac je nepravilna prehrana.

Poslušajte savjet nutricionaista i umjesto žvakaćih guma i pepermint bombona koristite  začinske biljke, voće i povrće. 

Peršinov list, korijander, ružmarin, bosiljak, kardamom su ljekovite biljke koje daju izvrstan ukus jelima, ali u svežem obliku, kada se grickaju, vrlo efikasno uništavaju bakterije u usnoj duplji i dah čine vrlo ugodnim. Sve ove začine možete žvakati i u sušenom stanju. 

Čaj od listova metvice smiruje želudačne tegobe, poboljšava probavu, ali i osvježava dah. Osim toga, djeluje kao blagi sedativ, odlično je sredstvo protiv stresa i prehlade, a možete ga konzumirati svakodnevno, umjesto kave koja je također jedan od uzročnika neugodnog mirisa iz usta.

Čaj od kadulje prirodno je sredstvo za ispiranje usne šupljine i grla. Ako su problem lošeg dana bakterije u grlu ili upala krajnika, kadulja će otkloniti taj problem.

Aktivne materije iz jogurta vrlo su korisne za želudac, a rezultati medicinskih istraživanja pokazuju da osobe koje češće piju jogurt imaju bolji miris iz usta, jer popularni napitak bogat vitaminom D smanjuje prisustvo bakterija u ustima.

Voće i povrće bogato celulozom također se preporučuje u ovom slučaju. Svježa jabuka, mrkva ili celer odlični su saveznici u borbi protiv neugodnog mirisa. Dok ih žvaćete one potiču lučenje sline i na taj način "ispiru" usta.

Vitamin C sprječava razvoj bakterija i poboljšava imunitet. Namirnice bogate C vitaminom, kao što su paprika, južno voće, kupus.., jedite što više svježe, jer prilikom termičke obrade nestaje ovaj dragocjeni sastojak voća i povrća

02.10.2011. 16:44:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh