« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
BRAVO!

Danska uvela porez na masnoće u hrani

Ako proizvod ima preko 2,3% zasićenih masti, podložan je porezu, pa su tako na udaru već ulje, prerađena hrana, meso, pizza, sir, mlijeko i maslac

Piti punomasno mlijeko postaje skup sport
Više o

Danska

,

mlijeko

,

sir

,

porez na masnoće

,

zasićene masnoće

Danci su sve češće na naslovnicama svjetskih medija zbog truda vlade da svojim građanima omogući što bolji i kvalitetniji život, no ovaj potez spada u definitivne svjetske presedane - uveden je porez na masnoće, dodatna cijena na proizvode koji sadrže veću količinu zasićenih masti.

Ako proizvod ima preko 2,3% zasićenih masti, podložan je porezu, pa su tako na udaru već ulje, prerađena hrana, meso, pizza, sir, mlijeko i maslac. Danska se vlada nada da će novi porez natjerati stanovništvo na manji unos masne hrane, no sve su glasniji znanstvenici koji tvrde da prava meta trebaju biti rafinirani ugljikohidrati, šećer i sol.

Stanovništvo za sada reagira stvaranjem zaliha omiljenih proizvoda prije poskupljenja, neki govore da će ići u inozemstvo u nabavku, a proizvođači hrane su ogorčeni i nazivaju ovaj potez birokratskom noćnom morom.

Bilo kako bilo, vlada je objasnila svojim građanima da bi bilo dobro kad bi bili zdraviji, hoće li je građani poslušati, vidjet ćemo.

Danska je prva zemlja u svijetu koja je uvela porez na masnoće - odnosno dodatnu cijenu na prehrambene proizvode koji sadrže veću količinu zasićenih masti, prenosi BBC.

 

Maslac, mlijeko, sir, pizza, meso, ulje i prerađena hrana sada su podložni porezu ukoliko sadrže više od 2,3 posto zasićenih masti. Neki potrošači već su počeli stvarati goleme zalihe hrane, a proizvođači najnoviji porez nazivaju birokratskom "noćnom morom". Drugi pak zagovaraju kupovinu u inozemstvu.

Danski dužnosnici se nadaju da će novi porez pomoći u smanjivanju unosa masne hrane. Neki znanstvenici pak smatraju da masnoća nije prava meta, već to trebaju biti sol, šećer i rafinirani ugljikohidrati.

02.10.2011. 16:47:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh