« Život
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
Savjeti

Kako djecu učiniti sigurnijom

Ako ih ostavljate na brigu drugima, tetama u vrtiću ili dadiljama, dobro je prije toga uputiti ih u neka 'pravila' čije se kršenje odmah mora prijaviti osobi koja je za njih odgovorna

Što klinci smiju, a što ne?
Što klinci smiju, a što ne? (Arhiva)
Više o

djeca

,

briga o djeci

,

pravila

,

ponašanje

Djeca su po prirodi znatiželjna i dobronamjerna što znači da će željeti otkrivati i istraživati, a roditelji ne mogu nad njima bdjeti dvadeset i četiri sata dnevno. Ako ih ostavljate na brigu drugima, tetama u vrtiću ili dadiljama, dobro je prije toga uputiti ih u neka 'pravila' čije se kršenje odmah mora prijaviti osobi koja je za njih odgovorna kako biste bili uvjereni da su u svakome trenutku sigurni.

1. Vrištanje je dozvoljeno

Naučite djecu da, ako ih stranac ili nepoznata osoba pokušavaju nekamo namamiti, odvesti ili ih dirati, smiju vrištati najglasnije što mogu, ritati se i napraviti scenu.

2. Nađi mamu s djecom

Recite djetetu ako se ikada negdje izgubi i u masi ljudi nikoga ne prepoznaje, neka pristupi za pomoć isključivo majkama s djecom.

3. Nazovi

Ako dijete osjeti da ga nepoznata osoba prati, neka nazove vas ili osobu kojoj vjeruje, odmah javi svoju lokaciju i ostane na liniji koliko dugo bude potrebno.

4. Nema tajni

Naučite djecu da nikada ne smiju čuvati 'tajne' nepoznatih ljudi. To posebno vrijedi ako se radi o tajnama koje uključuju diranje i dijelove tijela. Takve tajne od vas nikada ne smiju skrivati.

5. Na dječjim stvarima ostavite vlastiti broj mobitela ili telefona

A ne ime djeteta. Djeca će prije vjerovati osobama koje mu znaju ime, a to neće biti teško saznati ako je na svakom komadu opreme za trening ispisano njegovo ime. Umjesto toga, napišite na predmetima broj mobitela. Ako predmet netko poželi vratiti, neće imati problema nazvati vas.

 

Piše: Andrea Holi
31.07.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh