« Život
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
EH, DA ...

Kako davanje u vezi utječe na zdravlje?

Partneri u vezi trebaju napraviti neke ustupke kako bi veza funkcionirala što bolje, no što se događa kad jedan to radi znatno više od drugoga?

Jeste li vi taj partner koji uvijek popušta?
Jeste li vi taj partner koji uvijek popušta? (Shutterstock)
Više o

veza

,

žrtve

,

dogovor

,

ustupci

Ustupci i kompromisi, neki će reći i žrtve, životna su činjenica svake veze - one ih i traže i zaslužuju, a to je najčešće jedini način da se prilagodimo jedni drugima, jer tvrdoglavi pojedinci teško mogu dugoročno računati da će uvijek moći uzimati, a ništa ne davati.

Ključno je, naravno, da obje strane budu spremne žrtvovati se, a studija Glamoura proučavala je što se dogodi kada se jedan od partnera žrtvuje više od drugog. Pokazalo se da je osoba kojoj je 'u redu' to što 'mora' činiti neke žrtve, ona koja je i sretnija u toj vezi. Tomu pridonosi osjećaj povezanosti i odanosti kada znate da ste žrtvujući sebe učvrstili vašu vezu, a zbog toga ste i sretniji što 'imate' drugu osobu, piše Cheat Sheet.

Psychology Today objavio je i rezultate psihološke studije provedene na 80 parova, u kojoj se proučavalo reakcije jednog partnera na trenutak kada se moraju žrtvovati za drugog.

Analiza je utvrdila kako su partneri bili manje autentični svojoj 'drugoj polovici' ako bi se pokazalo da su određenu žrtvu u stvarnom životu učinili skrivajući pravu emociju, nego kada bi priznali da je čine zbog partnera povodom istraživanja. S druge strane, oni koji su skrivali prave emocije bili su i oni koji su imali slabije i problematičnije veze.

Zaključak je da, ako vam je jako teško žrtvovati se zbog partnera i nesretni ste zbog toga, možda morate razgovarati o svojoj vezi i ima li smisla kao takva.

02.10.2015. 13:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh