« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
MOSUL

Kako dalje nakon IS-a?

Borbe za oslobađanje Mosula ulaze u drugi tjedan. Ali i nakon IS-a, stanovnike ovoga iračkog grada čekaju teške zadaće. O njima raspravlja i međunarodna zajednica

Borbe su ušle u drugi tjedan
Borbe su ušle u drugi tjedan (Arhiva)
Više o

Mosul

,

ISIL

,

bitka za Mosul

U srijedu se u Bruxellesu sastaju ministri obrane zemalja članica NATO-a. Još početkom godine je dogovoreno da se dan prije susreta u Bruxellesu, u Parizu sastanu predstavnici onih zemalja NATO-a koje su članice koalicije protiv IS-a. Američki ministar obrane Ashton Carter, također će nazočiti sastanku i to sa svježim dojmovima iz kriznog područja.

Naime, Carter je proteklog tjedna posjetio Bagdad i ratom zahvaćena područja na sjeveru Iraka gdje se na licu mjesta informirao o razvoju događaja i razgovarao o budućnosti Mosula nakon njegovog oslobađanja od IS-a. Carter je prije toga vodio razgovore u Ankari. Njemačka je također članica koalicije koja broji više od 60 članica.

Bundeswehr sudjeluje s izviđačkim avionima za elektronsko osmatranje terena, opskrbljivanju gorivom letjelica u zraku kao i pratnji francuskog nosača aviona. Tome treba dodati naoružavanje i obuku kurdskih boraca. Zbog toga će sastanku u Parizu nazočiti i njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen.

Spor u koaliciji

O tome kako će se stvari u Mosulu dalje odvijati nakon IS-a raspravljalo se na konferenciji 22 države koja je proteklog tjedna održana također u Parizu. Već to što su na konferenciji sudjelovale države s vrlo različitim interesima, kao što su Saudijska Arabija i Iran, pokazuje da koaliciju protiv IS-a čine snage koje osim zajedničkog neprijatelja, IS-a, imaju malo toga zajedničkog. To pokazuje i spor između Bagdada i Ankare oko mogućeg turskog sudjelovanja u oslobađanju Mosula. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se, podsjećajući na povijesnu ulogu Turske u Mosulu, zalaže za akciju svoje vojske, čemu se protivi irački premijer Hajder al-Abadi. Bagdadu se ne sviđa ni turska vojna baza u regiji naseljenoj Kurdima. Bagdad ne želi tu bazu, ali zbog slabosti državnih struktura ne može ništa poduzeti. Turski premijer Benali Yildirim je u nedjelju ponosno rekao novinarima da Turska artiljerijom i tenkovima pomaže kurdske borce, Pešmerge, u Mosulu. Iračka vojska je idućeg dana odmah demantirala bilo kakvo sudjelovanje turske vojske.

Civilne žrtve

U koaliciji protiv IS-a su pored Francuske i Engleske aktivne i Sjedinjene Države sa specijalnim jedinicama i borbenim zrakoplovima. Posebni opunomoćenik američke vlade za borbu protiv IS-a Brett McGurk, izjavio je u ponedjeljak da su borbeni zrakoplovi koalicije u proteklih sedam dana bacili 1.776 bombi. U zračnim napadima na Mosul ima i civilnih žrtava. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch je zatražila da se istraži napad na džamiju u jednom mjestu u blizini Mosula. U tom napadu, koji je izvršen proteklog petka, ubijeno je 13 žena i djece. Nevladina organizacija AirWars je od početka borbi protiv Islamske države u kolovozu 2014. samo u Iraku zabilježila više od 10.200 zračnih napada. U tim napadima je bačeno 50.000 bombi od kojih je poginulo 1.687 civila. Robert Blecher je analizirao ponašanje snaga sigurnosti protiv IS-a prilikom oslobađanja Ramadija, Tikrita i Faludže. Stručnjak za Bliski istok Krizne grupe u intervjuu za DW kaže da je riječ o istom modelu: „Prvo se bacaju letci. Nakon toga počinje bombardiranje kako bi se oslabila obrana. Na kraju ulaze kopnene jedinice".

Piše: Matthias von Hein/DW
26.10.2016. 12:25:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh