« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
DOBRI SAVJETI

Kako da nam probava radi kao urica?

Uzrok lošoj probavi naravno je hrana, ali postoji način kako upravo hrana može pomoći popraviti problem s probavom

Fotografija vijesti
Više o

probava

,

dobra probava

,

hrana za zdravlje

Znamo da je zeleno povrće dobro za zdravlje, a stiže još jedan dokaz toj tvrdnji. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Prirodna imunologija tvrdi da zeleno lisnato povrće igra izuzetno važnu ulogu u zdravlju probavnog trakta. 

Istraživači s australskog medicinskog institua Walter+Eliza Hall Institute of Medical Research otkrili su da su unutrašnje limfoidne stanice koje su vrsta imunih stanica zaslužne za dobru probavu i sprješavanje širenja štetnih bakterija. 

Također, otkrili su da kupusnjače i ostalo lisnato povrće potiče aktivnost T-bet gena koji proizvodi limfoidne stanice.

Dakle, zelene kupusnjače su najkorisnije kod problema s probavom, ali postoje i mnoge druge namirnice pomoću kojih možete regulirati probavu. Evo koje su najbolje, a koje su najgore za vašu probavu. 

Dobre namirnice

Voće i povrće odlični su za probavu jer su bogati vlaknima. Banane su najkorisnije jer ne iritiraju sluznicu želuca. Zato se obično savjetuju osobama koje pate od dijareje, odmah uz rižu, jabuke i dvopek. 

Osim banana, dobre su i šparoge, luk i leća zato što sadrže takozvane prebiotike, sastojke kojima se hrane probiotici i zahvaljujući njima se razmnožavaju.

Uz takve namirnice treba uzimati i biljne začine poput đumbira, turmerika i majčine dušice, koji smiruju nadraženu sluznicu. 

Voda. Najbolje piće za čovjeka je voda. Ako je dovoljno pijete, vjerojatno nećete imati problema s probavom. Ona pomaže da hrana lakše prolazi kroz crijeva i tako aktivira vlakna. 

Integralne žitarice imaju mnogo vlakana što ih čini izvrsnom hranom za zdrava crijeva. 

Probiotici iz jogurta sadrže "dobre" bakterije koje sprječavaju razvoj onih "loših". Odličan izbor su jogurt i kefir.

Loše namirnice

Ljuti začini mogu pokrenuti žgaravicu kod nekih ljudi. Ako ste već imali takve probleme, najbolje je da je izbjegavate sljedeće namirnice.

Kofein - kao i ljuti začini, kofein izaziva žgaravicu jer opušta sfinkter jednjaka. Međutim, kofein ipak može pomoći ljudima koji imaju problema sa zatvorom. 

Hrana bogata zasićenim mastima može izazvati dijareju kod ljudi koji slabo absorbiraju masnoće. Ako je vaša hrana takva, primijetit ćete da vaša stolica pluta na površini vode. To je znak da treba smanjiti unos masnoća. 

Alkohol također opušta sfinkter jednjaka i izaziva žgaravicu. Uz to, može izazvati upalu želuca.

Mlijeko može izazvati nadutost, naročito kod osoba koje su intolerantne na laktozu.

08.03.2013. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh