« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine
SAVJETI :)

Kako čuvati namirnice na pravi način

Svakome se barem jednom dogodilo da je prepunio frižider namirnicama u namjeri da ne mora svaki dan u dućan, a onda su te iste namirnice danima čamile na policama i počele propadati...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

savjeti

,

namirnice

,

čuvanje namirnica

Zbog lockdowna u brojnim zemljama bili smo ograničeni u izlascima pa ni namirnice nismo mogli kupovati tempom na koji smo navikli.

S druge strane, neki ljudi oduvijek kupuju veće količine namirnica odjednom, a na dnevnoj bazi popunjavaju samo primjerice kruhom.

Donosimo vam najbolje savjete i trikove za čuvanje pojedinih namirnica koje se znaju nagomilati.

Banane - banane se čuvaju također u kuhinji, na pultu. Ako ste koju načeli, spremite je u frižider.

Domaći pečeni keksi - svježe pečene kekse, nakon što se ohlade, spremite u zatvorenu kutiju. Između slojeva možete staviti papir za pečenje, a ubacite i šnitu kruha. Naime, vlaga iz kruha će održati kekse mekanima. Ako ipak više volite hrskave kekse, zaboravite šnitu kruha.

Gljive - gljive se čuvaju u papirnatoj vrećici u frižideru ili na nekom drugom hladnom i suhom mjestu.

Kruh - ako ste mislili da je kruh najbolje čuvati u frižideru, pogriješili ste. Kruh se čuva u kuhinji, čvrsto zatvoren da se ne suši i daleko od svjetla. Kutija za kruh uvijek je dobra opcija. Ako kruh ne pojedete u roku od nekoliko dana, ostatak možete smrznuti i iskoristiti drugi put.

Jagode i slično bobičasto voće - vlaga uzrokuje plijesan pa ovu vrstu voća nikad nemojte prati ako ga ne mislite odmah pojesti. Jagode i drugo slično voće čuvajte u frižideru u spremniku koji nije potpuno zatvoren, već ima zraka.

Krumpiri - krumpire treba čuvati u prozračnom spremniku, poput košare, kašete ili kartonske kutije. Držite ih na hladnom, suhom i mračnom mjestu.

Luk - i luk voli stajati na mračnom i hladnom mjestu poput smočnice, tavana ili podruma. Tako može stajati i mjesec dana. Cijele komade luka spremite u mrežastu vrećicu ili košaru, nikako u plastičnu vrećicu jer će ondje brže istrunuti.

Naranče i drugi agrumi - citrusi se čuvaju u mrežastoj ili izbušenoj plastičnoj vrećici u frižideru.

Mlijeko - trik da mlijeko što dulje ostane svježe, zapravo se odnosi na odabir mjesta za čuvanje mlijeka u frižideru. Ono se čuva na temperaturi od nula do 4°C kako bi se spriječilo kvarenje. Dno frižidera i stražnji dio najhladniji su dijelovi hladanjaka pa ih birajte za čuvanje mlijeka.

Rajčice - rajčice svakako držite dalje od zelenog lisnatog povrća. Nadulje će trajati ako ih držite na sobnoj temperaturi, daleko od sunčeve svjetlosti i nikako u plastici, piše Eat This.

Vino - vino se čuva na otprilike 15°C na mračnom mjestu pa su podrumi idealna opcija.

Zeleno listano povrće i svježi začini - ove je namirnice najbolje čuvati u zatvorenim vrećicama s malo zraka. Ostavite li ih u pakiranju u kojem ste ih kupili, vjerojatno ćete ih brže baciti. Rezanu salatu je najbolje spreminiti u frižider u zdjeli, s papirnatim ručnicima, prekriveno plastičnom folijom.

26.04.2022. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.04.2022. 19:32
    Banane volim samo zute one zrele ne
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh