« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
PROBLEMI?

Kako će turizam „preživjeti“ zimu?

Ova jesen će proći u znaku štednje energije. Kako će njemačka turistička branša pregurati iduće mjesece? Što očekuje hotele, restorane, skijaška područja? A što turiste iz Njemačke i inozemstva?

Problematično?
Problematično? (Arhiva)
Više o

skijanje

,

turizam

Bez tople vode u resortu Mark Brandenburg u Neuruppinu ništa ne funkcionira. Spa-područje u tom hotelu raspolaže s nekoliko bazena, koji su dijelom zagrijani na ugodnih 32 stupnja. No, zbog aktualne energetske krize i porasta cijena to je sve veći problem u tom hotelu. "Naši troškovi u području energije i topline rastu drastično", kaže direktor hotela Martin Wenzel. "To će rezultirati gubicima, jer porast troškova u tim razmjerima ne možemo prebaciti na hotelske goste."

Pritisak na branšu

Problemi s kojima se suočava Wenzel trenutno muče i brojne druge poduzetnike u Njemačkoj koji su aktivni u turističkoj branši. "Eksplozija troškova energije sve više ugrožava egzistencije u ugostiteljskoj branši", tvrdi Patrick Rothkopf iz Udruženja njemačkih hotela i gostionica (DEHOGA). Tu branšu posebno teško pogađa porast cijena struje, lož-ulja i plina, dodaje on u priopćenju koje je objavila DEHOGA. Raste strah gastronoma i hotelijera od problema s opskrbom: „Očekujem da politika poduzme sve što je moguće kako bi ograničila opterećenja za naša poduzeća", napomenuo je Rothkopf.

Savezna vlada je za sada branšu barem poštedjela od poduzimanja konkretnih mjera s ciljem uštede energije. Uredbom o štednji energije koja je stupila na snagu početkom rujna doduše je predviđeno da u javnim ustanovama (na primjer muzeji) maksimalna dozvoljena temperatura iznosi 19 stupnjeva, ali to pravilo ne vrijedi za hotele i gastronomske lokacije. Javne bazene i dalje smije grijati plinom ili strujom, ali ne i privatne. Za ugostiteljsku branšu vrijedi samo obveza gašenja vanjske rasvjete i svjetlećih reklama nakon 22 sata.

Posljedice energetske krize su već sad itekako vidljive u turističkom sektoru. Čuveni bavarski dvorac Neuschwanstein više nije osvijetljen u noćnim satima. Katedrala u Kölnu je tijekom noći u mraku. Baš kao i zgrada Reichstaga u Berlinu. Predstavnici turističke (skijaške) branše iz Austrije i Švicarske već su najavili da bi zbog energetskih mjera štednje ponuda tijekom iduće zime mogla biti nešto oskudnija nego inače.

Skuplji odmor

Turisti moraju računati s tim da će cijene i dalje nastaviti rasti. To mišljenje dijeli i Njemačko turističko udruženje. „Porast cijena će se odraziti i na turističku ponudu, a i kod cijena u restoranima", kaže Huberta Sasse, glasnogovornica Udruženja. I dodaje kako se na jednoj strani mora povećati cijene kako bi se pokrilo troškove - a na drugoj strani se pokušava uštedjeti energiju. S obzirom na činjenicu da se potrošnja energije važan troškovni čimbenik, već proteklih godina se dosta ulagalo u energetsku učinkovitost, dodaje Sasse.

Hoteli investiraju u mjere štednje energije i optimiraju svoju ponudu, dodaje Tobias Warnecke, direktor Udruženja njemačkih hotela (IHA). Ali napominje da su poduzeća u branši, uz porast troškova cijene energenata, suočena i sa sve većim cijenama namirnica, porastom razine minimalca te porastom troškova osoblja zbog "korekcija" kolektivnih ugovora socijalnih partnera. Jedan od načina na koje se nose s tim problemima je reduciranje radnog vremena ili otvaranja svojih vrata samo stalnim gostima: "Kompletno zatvaranje je apsolutna iznimka", kaže Warnecke.

Stres-test za goste

Štedi se i u Neuruppinu, i to gdje god se može, naglašava Martin Wenzel. Vanjsku rasvjetu se gasi u 22 sata. Optimira se funkcioniranje sauna, temperaturu vanjskom bazenu "spušta" za 1-2 stupnja. Wenzelova najveća briga je da terme možda uskoro ne budu uopće mogle raditi jer nema topline. 

Wellness-branša je posebno pogođena ovom krizom, a mnogi poduzetnici u velikim brigama uoči početka glavne sezone, napominje Lutz Hertel iz Njemačkog wellness udruženja: "I bez puno mašte mora se računati s padom broja gostiju, što automatski znači probleme za opstanak na tržištu." Zato mnogi poduzetnici razmišljaju o dodatnim mjerama štednje energije kako ne bi morali kompletno zatvoriti vrata za goste. Razmišlja se o skraćivanju radnog vremena, možda i u nešto nižim temperaturama: "Ali tko će onda ići u saunu ako zna da tamo nema onog pravog toplotnog uzbuđenja?", pita se Hertel.

15.09.2022. 08:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.09.2022. 14:51
    Mora i.moze
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh