« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
AJDE NEŠTO

EK predlaže Akt o slobodi medija

EK predložila je Akt o slobodi medija s ciljem zaštite pluralizma medija i neovisnosti i kako bi se spriječila pretjerana vlasnička koncentracija i ostale muljaže

Napokon nešto pametno
Napokon nešto pametno (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

mediji

,

Akt o slobodi medija

Komisija je predložila uredbu koja sadrži skup pravila za zaštitu pluralizma i neovisnosti medija u EU-u. Predložena uredba uključuje, među ostalim, zaštitne mjere protiv političkog upletanja u uredničke odluke i protiv nadzora.

Stavlja naglasak na neovisnost i stabilno financiranje medijskih javnih servisa, kao i na transparentnost vlasništva nad medijima i raspodjele državnog oglašavanja.

Također se predlažu mjere za zaštitu neovisnosti urednika i otkrivanje sukoba interesa.

Prijedlog uredbe bavi se i pitanjem medijskih koncentracija te se predlaže osnutak novog neovisnog Europskog odbora za medijske usluge, koji bi se sastojao od nacionalnih medijskih tijela.

Europski akt o slobodi medija treba osigurati da javni i privatni mediji mogu lakše prekogranično djelovati na unutarnjem tržištu EU-a bez nepotrebnog pritiska i uzimajući u obzir digitalnu transformaciju medijskog prostora.

Zakonom su obuhvaćena sljedeća područja: zaštita uredničke neovisnosti, zabrana upotrebe špijunskog softvera protiv medija, neovisnost javnih medija, testovi medijskog pluralizma, transparentno državno oglašavanje, zaštita medijskog sadržaja na internetu i pravo novog korisnika da prilagodi svoju medijsku ponudu.  

Uredba će zahtijevati od država članica da poštuju učinkovitu uredničku slobodu pružatelja medijskih usluga i poboljšaju zaštitu novinarskih izvora.

Osim toga, pružatelji medijskih usluga morat će javnom objavom takvih informacija osigurati transparentnost vlasništva te poduzeti mjere u cilju jamčenja neovisnosti pojedinačnih uredničkih odluka. Uredba zabranjuje korištenje špijunskih softvera protiv novinara i njihovih obitelji.

Prijedlog uredbe predviđa mali broj iznimki od pravila o zabrani špijunskih softvera na temelju odredbi o nacionalnoj sigurnosti u slučajevima istrage zločina poput terorizma, zlouporabe djeteta ili ubojstva.

17.09.2022. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh