« Život
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
RADITE

Kako brzo i lako popraviti pamćenje

Pamćenje, kao uostalom i sve ostalo u životu, treba vježbati kako bi ostalo u formi

Ako ne želite ovako izgledati ...
Ako ne želite ovako izgledati ... (Shutterstock)
Više o

pamćenje

,

vježbanje

,

pisanje

,

meditiranje

,

gestikuliranje

Znate li onaj podatak o pola sata dnevno koliko prosječno čovjek traži nešto što se ne sjeća gdje je ostavio? E, pa ako vam se ne troši toliko vremena na kopanje po ladicama i džepovima, poradite malo na svom pamćenju. 

Naime, mozak ima svoje vlastite mehanizme pamćenja i davanja prioriteta raznim bilješkama koje radi, kako bi važne informacije uvijek bile na dohvat ... neurona. Nebitne stvari potiskuju se dublje, no i dalje su prisutne. 

Uvijek je bolje učiti odjednom nego postupno, a sjećanju dodajte nešto lijepo i neobično, kako bi bilo upečatljivije i dobilo veću važnost.

Pamćenje se može i vježbati - primjerice, odvojite 20 minuta par puta mjesečno i zapišite neki događaj koji vam je bio zanimljiv. Takvo ponašanje već nakon pet tjedana daje rezultate, a ako ubacite i dnevnu šetnju kroz prirodu, čak i gledanje fotki prirode, sjećat ćete se 20 posto bolje.

Memorija se jača i izgovaranjem stvari naglas i meditacijom. Nešto što vam je važno izgovorite naglas ili samo prošapćite, i bolje ćete to zapamtiti, a pokazalo se i da dvadesetak minuta meditacije dnevno značajno popravlja memoriju i radnu energiju.

Uz sve ostalo, dobro je i gestikulirati kad želite nešto zapamtiti, a ako sjednete onako kako ste sjedili kad ste primili neku informaciju i pokušate prizvati osjećaje koje ste tada imali, sjećanja će sama navrijeti.

24.02.2013. 15:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh