« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana
SAVJETI

Kako bi trebali raditi na sebi?

Rad na sebi bi trebao trajati cijeli život i može biti vrlo izazovan u određenim periodima, ali na kraju se itekako isplati

Nije samo to...
Nije samo to... (Arhiva)
Više o

savjeti

,

rad na sebi

Zapamtite da ni jedan način rada na sebi neće djelovati odmah, već je potrebno neko vrijeme kako biste uočili promjene u razmišljanju i ponašanju. Iako postoji mnogo načina kako možete raditi na sebi, donosimo nekoliko najlakših:

1. Uzmite si vrijeme za sebe

Pokušajte svaki dan ili svaki drugi dan uzeti vrijeme samo za sebe. Odredite da to uvijek bude isti dio dana ili još bolje istih pola sata ili sat vremena u danu i tada se posvetite sami sebi. Nekada vam može pomoći organiziranje ormara s odjećom i rješavanje viška odjeće, nekada će pomoći meditacija ili samo odmaranje.

2. Čitajte knjige samopomoći

Iako mnogi ljudi ne žele ni čuti za knjige samopomoći, vama će možda baš one pomoći. Osim klasičnih knjiga samopomoći, možete čitati i razne psihološke knjige koje će vam pomoći kako se nositi s određenim problemima. Izbor ovih knjiga je stvarno velik, a mogu se pronaći i kao audio knjige te ih možete slušati i dok obavljate neke druge stvari.

3. Vježbajte

Rad na sebi obuhvaća i brigu o tijelu, a dobro je poznato kako osjećaj nakon vježbanja utječe i na bolje raspoloženje, ali i na um. Osim vježbanja, ne zaboravite koliko je važan san za sve životne funkcije.

4. Riješite se stresa

Možda najteži zadatak rada na sebi je smanjivanje ili potpuno izbacivanje stresnih situacija. Ovdje mogu pomoći meditacija, tehnike disanja, joga, uživanje u sadašnjem trenutku, odnosno mindfulness i smanjenje razmišljanja. Nekima mogu pomoći i određene radionice na kojima se mogu poistovjetiti s drugim ljudima ili sve popularniji retreat u trajanju od nekoliko dana.

5. Pišite dnevnik

Pisanje mnogima pomaže da se bolje nose s raznim stvarima, ali i da rade na sebi. Ne mora se nužno raditi o dnevniku kakav se pisao u djetinjstvu. Možete pisati dnevnik zahvalnosti, tako da svaki dan na kraju dana napišete na čemu ste zahvalni, a s druge strane možete svako jutro napisati u bilježnicu ili na papir što očekujete od dana, što možete napraviti drugačije da se smanje stresne situacije ili da dan bude što bolji. Nekima će pomoći i praćenje napretka u radu na sebi te zapisivanje što je novo naučeno ili drugačije napravljeno ili kako se promijenilo ponašanje na bolje. Nekima može pomoći i zapisivanje ciljeva za budućnost. Mogućnosti ima mnogo, a potrebno je izdvojiti samo malo vremena te uzeti papir i olovku.

6. Radite ono što volite

Umjesto besciljnog gledanja televizije ili surfanja na mobitelu, provedite to vrijeme radeći ono što volite i što vas ispunjava. Slušajte glazbu, plešite, pronađite neki novi hobi, crtajte, čitajte, šetajte, družite se. Imate velik izbor stvari koje možete raditi, a najbolje je odabrati onu koja vas najviše usrećuje.

7. Promijenite način razmišljanja

Ako vam vaš unutarnji glas stalno govori negativne stvari o vama, promijenite ga. Počnite primjećivati pozitivne segmente. Na primjer, umjesto da ste nezadovoljni svojim tijelom zbog previše celulita, strija ili bilo kojeg drugog razloga, počnite cijeniti svoje tijelo jer može svakodnevno obavljati razne poslove i jer vam služi najbolje što može. Umjesto da stalno mislite kako nešto ne možete napraviti, uvjerite se da sve možete i da ćete dati sve od sebe da to i ostvarite. Promijeniti način razmišljanja je dugotrajan proces, ali malim koracima je sve moguće.

28.06.2022. 08:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.06.2022. 08:37
    Vjezbati
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh