« Život
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
STVARNO?

Kada zapravo odrastamo?

Stručnjaci koji se bave proučavanjem mozga i živčanog sustava smatraju da svatko sazrijeva u odraslu osobu u različitoj životnoj dobi

Kada smo mi to odrasli, zapravo?
Kada smo mi to odrasli, zapravo? (Arhiva)
Više o

odrastanje

,

tridesete

Zrelost u velikoj većini zemalja svijeta počinjead navršite 18 godina. No znanstvenici smatraju da ljudi u potpunosti 'odrastu' tek u tridesetim godinama, pišu britanski mediji.

Stručnjaci koji se bave proučavanjem mozga i živčanog sustava smatraju da svatko sazrijeva u odraslu osobu u različitoj životnoj dobi

Njihova istraživanja pokazuju da se kod osoba u dobi od 18 godina u mozgu i dalje odvijaju brojne promjene koje utječu na njihovo ponašanje te mogu utjecati na potencijalni razvoj poremećaja mentalnog zdravlja. 

Profesor Peter Jones sa Sveučilišta u Cambridgeu kaže da je vrlo komplicirano definirati prijelazno razdoblje iz djetinjstva u odraslu, zrelu dob. Tvrdi da je riječ o 'postupnom prijelazu koji se događa tijekom puna tri desetljeća'.

Ta je definicija potrebna i korisna za 'obrazovni, zdravstveni ili pravni sustav'. Naime, kad navršite 18 godina, možete glasati, smijete kupovati alkohol, možete dobiti hipoteku, a ako upadnete u nevolje s policijom prema vama se odnose kao prema odrasloj osobi.

Unatoč tomu, profesor Jones kaže kako je uvjeren u to da iskusni suci uspijevaju prepoznati razliku, kada je riječ o kaznenom djelu, između 19-godišnjeg optuženika i 'okorjelog kriminalca' u kasnim tridesetima.

- Mislim da se sustav prilagođava onome što se skriva iza izgleda i da se ljudima ne sviđa ideja o gusjenici koja se preko noći pretvara u leptira. Ne postoji djetinjstvo, a onda odjedanput, preko noći postanete odrasla osoba. Riječ je o dugom i postupnom putovanju - objašnjava.

11.05.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh