« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
ZANIMLJIVO

Kada vrijedi pravilo pet sekundi za hranu s poda?

Tekstura poda na koju je hrana bačena je najbitniji faktor u tome koliko će se bakterija prebaciti s poda na hranu

Pločice su ipak pune bakterija
Pločice su ipak pune bakterija (Arhiva)
Više o

hrana

,

pod

,

pravilo pet sekundi

Koliko ste puta digli neku hranu koja vam je pala na pod, puhnuli i rekli - ma, nije bila dolje pet sekundi, mogu je pojesti? Vjerojatno dosta puta, no što je prava istina o tom mitskom pravilu?

Vjerovali ili ne, znanstvenici s britanskog sveučilišta Aston uspjeli su potvrditi ovaj mit, točnije, hrana koja padne na pod je barem pet sekundi čista

Kako bi dokazali to pravilo, studenti su bacali tost, tjesteninu, kolačiće i slatkiše na pod koji je bio izložen uobičajenim bakterijama. Potom su mjerili koliko se tih bakterija prebacilo u razmacima od tri do trideset sekundi.

Rezultati su pokazali kako hrana ostavljena na podu manje vremena će doista prikupiti manje bakterija. Još bitnije, tekstura poda na koju je hrana bačena je najbitniji faktor u tome koliko će se bakterija prebaciti s poda na hranu.

Tepih je obično najčišća površina na koju hrana može pasti, dakle, upravo suprotno čestim
uvjerenjima kako su tepisi "leglo bakterija", kazao je profesor Anthony Hilton. 

Laminat i pločice najgore su površine na koju hrana može pasti. 

Stoga, ako vam nešto padne na kuhinjske pločice - možda je ipak bolje baciti to u smeće.

01.10.2016. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh