« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
ZNANSTVENA STUDIJA

Kada je u pitanju vježbanje žene su ljenije od muškaraca

Muškarci u prosjeku svaki dan vježbaju oko 30 minuta, žene s druge strane jedva nakupe 18 minuta dnevne fizičke aktivnosti

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

vježbanje

,

mršavljenje

,

muškarci i žene

,

fizička aktivnost

,

vitka linija

Fizička aktivnost vrlo je važna ne samo za održavanje vitke linije, nego i za očuvanje zdravlja, a brojni stručnjaci savjetuju da bi za optimalni pozitivni efekt trebali vježbati minimalno pola sata dnevno. Dok je novo istraživanje pokazalo da se muškarci u pravilu pridržavaju savjeta liječnika i vježbaju 30 minuta svaki dan, žene su u prosjeku fizički aktivne samo 18 minuta.

Autori studije sa sveučilišta Oregon State kažu kako manjak fizičke aktivnosti ženama povećava mogućnost od razvijanja metaboličkog sindroma, odnosno skupine metaboličkih poremećaja koji uključuju visoku razinu kolesterola, povišeni krvni tlak i nakupljanje masnog tkiva u području trbuha. Ti poremećaji povećavaju opasnost od pojave srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

"Osobe koje minimalno 30 minuta dnevno provedu vježbajući imaju manju šansu da budu depresivni, imaju niži kolesterol u krvi, te manju mogućnost da pate od metaboličkog sindroma", rekao je dr. Paul Loprinzi, koautor istraživanja.  

Studija je provedena nad tisuću volontera, a znanstvenicima je primarni cilj bio pronaći vezu između fizičke aktivnosti, depresije i metaboličkog sindroma, no na kraju su dobili razlike u dnevnim navikama muškaraca i žena.

Iako studija nije pokazala zašto postoje razlike između spolova, znanstvenici vjeruju da razvijanje sklonost prema vježbanju ima veze sa odgojem u ranom djetinjstvu.

"Sklonost prema fizičkoj aktivnosti javlja se u dobi između 5 i 6 godina. Roditelji se često ponašaju vrlo zaštitnički prema kćerima i često im ograničavaju boravak vani i igru sa dječacima", objašnjava dr. Bradley Cardinal, koautor i voditelj studije.

11.04.2012. 16:41:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh