« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
KAKO SI POMOĆI?

Kad tableta protiv bolova postane otrov za tijelo

Osim poznatih nuspojava tablete protiv bolova skrivaju i dodatnu opasnost - izvlače važne životne nutritivne sastojke iz tijela.

uzimanje tableta može biti opasno
Više o

folna kiselina

,

željezo

,

nuspojave

,

lijekovi protiv bolova

,

nutritivne vrijednosti

,

opasne tablete

Imate užasne glavobolje? Zašto biste patili? Popijte tabletu! Koliko puta ste čuli ovo? Istina, tablete nam olakšavaju život, ali jesu li tako dobre kao što nam se reklamiraju? Koje sve nuspojave nose sa sobom?

Vodeća američka farmaceutkinja Suzy Cohen u svojoj novoj knjizi „Drug Muggers: Which Medications Are Robbing Your Body Of Essential Nutrients" govori o nuspojavama lijekova koje uzimamo bez recepta, a o kojima se baš i ne govori.

Riječ je o gubitku vrijednih nutritivnih sastojaka čiji nedostatak u tijelu može biti okidač za mnogobrojne poteškoće koje se ne moraju odmah ukazati već mjesecima nakon što smo zaboravili da smo uopće popili tu tabletu.

Istraživači Sveučilišta u Zagrebu otkrili su kako lijekovi koji uključuju ibuprofen i aspirin te su obloženi zaštitnim filmom povećavaju opasnost od želučanog ulceritisa (čir), krvarenja, a time i manjak željeza.

Kako si pomoći? Koristite dodatak prehrani: folnu kiselinu (400-800mcg) jednom ili dva puta dnevno, te željezo 20-30mg dnevno.

Tablete koje imaju u sebi ketoprofen vezuju željezo uz sebe te tako dodatnu uništavaju tu važnu supstancu koja je odgovorna za stvaranje hemoglobina, proteina koji prenosi kisik kroz tijelo.

Te tablete smanjuju i aktivnost folne kiseline koja smanjuje homocistein, koji je pak povezan sa srčanim tegobama.

Dakle, spadate li među osobe koje počesto potežu za tabletama protiv bolova, povećavate si rizik od srčanih bolesti, depresije, proljeva, bolova u ustima te anemije.

Upamtite kako za svaki lijek koji uzimate, kao i dodatak prehrani, uvijek trebate i liječnički amen. Bolje pitati, nego skitati!

08.06.2011. 15:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh