« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 16 dana
STVARNO?

Kad je najbolje dobiti dijete?

Starije mame, posebno one koje su rodile u 30-ima, imaju veću šansu za rađanje inteligentnije djece u odnosu na mame koje su rodile mlade

Strpite se malo... :)
Strpite se malo... :) (Arhiva)
Više o

dijete

,

inteligencija

,

dob majke

Već znamo da se danas ljudi sve kasnije odlučuju se za roditeljstvo. Postoje dokazi da trudnoća pomaže kod sprječavanja gubitka pamćenja, ali i produžuje životni vijek. Istraživači su se bavili i kognitivnim sposobnostima djece ovisno o dobi mame.

Znanstvenici sa Londonske škole ekonomije pregledali su podatke studije Millenium Cohort Study i otkrili da starije mame, posebno one koje su rodile u 30-ima, imaju veću šansu za rađanje inteligentnije djece u odnosu na mame koje su rodile mlade.

Istraživanje je obuhvatilo 18 000 britanske djece i utjecaj majčine dobi, otkrili su da su rezultati kognitivnih testova djece majki od 30 godina bolji od onih kojima su mame rodile u 20-ima ili 40-ima. Njihove vještine čitanja, razmišljanja i pamćenja testirane su u dobi od 10 ili 11 godina.

Mame u tridesetima već su se posvetila karijeri i imaju više vremena i resursa za odgajanje djeteta. "Danas starije majke imaju više u prednosti nego mlađe majke - na primjer, dobro su obrazovane, manje je vjerojatno da će pušiti tijekom trudnoće i ostvarene su u svojim poslovima", izjavili su istraživači za Daily Mail.

"Kognitivne sposobnosti su same po sebi važne, ali je i važan način na koji dijete kasnije živi - obrazovanje, interesi i zdravlje", objasnila je autorica istraživanja dr. Alice Goisis.

16.07.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh