« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
ZAPAMTITE!

Jednostavan recept za ublažavanje depresije

Uvod se tri kategorije osobnih, mentalnih i bioloških domena kako bih pomogao razjasniti potencijalno zbunjujuće odnose između biologije, bolesti i depresije

Riješite se depresije!
Riješite se depresije! (Arhiva)
Više o

depresija

,

ublažavanje

,

simptomi

Naš život se sastoji od tri domene. Prva je osobna domena, koja je samosvjesni dio nas - onaj dio koji čita ovaj tekst i odlučuje što što mu on znači. Druga domena je mentalna domena. Ona se sastoji od naših osjetilnih senzacija, motoričkih rezultata, osjećaja i nagona i drugih podsvjesnih procesa. Oni su subpersonalni u smislu da se povezuju s osobnom domenom, ali ne mogu izravno upravljati kao osobna domena. Na primjer, možemo odlučiti prestati čitati ovaj članak, ali ne možemo odlučiti ne vidjeti stvari koje su nam u vidokrugu.

Konačno, postoji i neosobni biološki dio nas. Srce kuca, krv kola, neuroni mozga stvaraju nove veze. To je područje biologije. Ti se procesi odvijaju bez našeg voljnog momenta. 

Henriques uvodi tri kategorije osobnih, mentalnih i bioloških domena kako bih pomogao razjasniti potencijalno zbunjujuće odnose između biologije, bolesti i depresije.

"Kada ljudi razmišljaju o depresiji kao o nekoj vrsti bolesti, oni imaju na umu ideju da je uzrok proizašao iz nečega što je neispravno u toj domeni. Razmotrimo, na primjer, hipotezu kemijska neravnoteža za objašnjavanje depresije. To je ideja da je depresija uzrokovana problemima s neurotransmiterima, posebnim kemikalijama koje njeguju zajednicu. Zapadna medicina je tražila mehanizme poput bolesti i neispravnih gena koji pokušavaju objasniti temeljni uzrok depresije u smislu biologije, no nije dala jasan rezultat", kaže psiholog.

Hipoteza "kemijska neravnoteža", na primjer, gotovo je sigurno pogrešna, zaključuje navodeći kako tisuće studija koje su tražile specifične gene za depresiju nisu dale željeni rezultat.

Novija istraživanja iz neuroznanosti istražuju hipotezu "upale". "Možda će to donijeti nešto korisno, ali dosada, osim ako ne želite postati stručnjak za neuroznanost ili psihijatriju, nema mnogo korisnih informacija o depresiji kao biološkoj bolesti", smatra Henriques te navodi kako postoji nešto što već inutitivno znamo - činjenicu da možemo kroz voljni moment utjecati na naše mentalno i biološko stanje, i da to može pomoći kod ublažavanja depresije. 

Ključna stvar u tretiranju depresije je briga o biološkoj sferi, kaže psiholog. To uključuje učenje kako izbalansirati personalnu, mentalnu i biološku domenu života.

Vježbe disanja jasno nam pokazuju kako možemo opustiti i harmonizirati sve tri sfere. "To je prozor u svijet meditacije koju bi svi oni koji imaju problema s depresijom trebali ozbiljno razmotriti", zaključuje Henriques.

16.07.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh