« Život
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
LOŠE; LOŠE ...

Kad će žene postati ravnopravne muškarcima?

Zabrinjavajući rezultati istraživanja WEF-a pokazuju da žene još 170 godina neće dostići ekonomsku jednakost!

Načekat ćemo se ...
Načekat ćemo se ... (Arhiva)
Više o

žene

,

ravnopravnost spolova

,

muškarci

Statistike su još prije godinu dana prognozirale da bi se gospodarski jaz između spolova mogao izjednačiti za 118 godina, no napredak je usporen ili zaustavljen u mnogim zemljama diljem svijeta.

Napori da se umanje razlike između muškaraca i žena u plaćama i sudjelovanju u radnoj snazi usporeni su u prošloj godini do te mjere da žene još sljedećih 170 godina neće dostići ekonomsku jednakost, upozorio je Svjetski ekonomski forum (WEF).

Članica izvršnog odbora WEF-a Saadia Zahidi u priopćenju navodi da prognoze odražavaju trenutno stanje napretka i služe kao poziv na akciju.

Island i Finska zauzeli su najviše mjesto među 144 zemlje u kojima je mjeren napredak u ravnopravnosti u obrazovanju, zdravlju, gospodarskim mogućnostima i političkom sudjelovanju.

Slijede Norveška i Švedska, a nakon njih je Ruanda koja je poboljšala ekonomsko sudjelovanje i jednakost dohotka te ima najveći udio žena parlamentaraca u svijetu, navodi WEF. Na dnu ljestvice su Jemen, Sirija, Saudijska Arabija i Iran.

Jaz u političkoj uključenosti, navodi se u izvješću, posebice je izražen u Sjedinjenim Američkim Državama koje bi uskoro mogle izabrati prvu predsjednicu države, s obzirom da u većini anketa Hillary Clinton vodi ispred republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

26.10.2016. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh