« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 6 dana
SAVJETI

Kad bi trebali uzimati vitamine?

Bez obzira koje vitamine uzimate, možda se pitate koje je doba dana najbolje za uzimanje svakog od njih.

Evo par savjeta...
Evo par savjeta... (Arhiva)
Više o

vitamini

,

prehrana

Naravno da svi težimo pravilnoj i uravnoteženoj prehrani, ponekad jednostavno ne uspijemo unijeti sve vitamine, minerale i hranjive tvari samo iz hrane.

Kada dijeta ne funkcionira, određeni dodaci prehrani mogu nam osigurati vitalne hranjive tvari koje nam nedostaju.

"Vitamini mogu pomoći u popunjavanju prehrambenih nedostataka. Ako je osoba na dijeti koja ograničava ili zabranjuje određene namirnice, dodaci prehrani mogu pomoći", kaže dijetetičarka Kerry Gans.

Bez obzira koje vitamine uzimate, možda se pitate koje je doba dana najbolje za uzimanje svakog od njih.

"Najbolje vrijeme za uzimanje vitamina ovisi o vitaminu koji uzimate. Na primjer, vitamini B mogu pomoći u proizvodnji energije, pa ih ima smisla uzimati ujutro", kaže dijetetičar Jim White.

Kao opće pravilo, najbolje vrijeme za uzimanje vitamina je kada se sjetite uzeti ih. Nekima je to ujutro uz doručak, a drugima navečer prije spavanja.

Pronađite najbolje vrijeme za uzimanje vitamina na temelju njihovog sastava:

Vitamin B, C i biotin (vitamini topivi u vodi)

"Vitamini topivi u vodi mogu se uzimati u bilo koje doba dana, s hranom ili bez nje", kaže White.

Vitamini A, D, E i K (vitamini topljivi u mastima)

"Vitamini topivi u mastima razlikuju se od vitamina topivih u vodi jer ih treba konzumirati s obrokom koji sadrži masnoće kako bi se lakše razgradili", objašnjava White.

Dakle, iako se mogu uzimati u bilo koje doba dana, ključno je da ih uzimate uz obrok koji sadrži masnoće.

Multivitamini

Multivitamini općenito sadrže vitamine topive u mastima i vitamine topive u vodi. Najbolje je pridržavati se pravila o vitaminima topivim u mastima i uzimati ih u bilo koje doba dana kada možete pojesti obrok koji sadrži masti.

Što se tiče uzimanja vitamina na prazan želudac, nema nekog posebnog pravila. Neki ljudi nemaju nuspojava ako se uzimaju na prazan želudac, dok drugi nemaju. Treba imati na umu da se vitamini topivi u vodi bolje podnose na prazan želudac, ali je vitamine topive u mastima i multivitamine bolje uzimati s hranom kako bi se spriječile želučane tegobe i povećala apsorpcija vitamina.

Suplemente željeza preporučuje se uzimati na prazan želudac za optimalnu apsorpciju, prema Klinici Mayo. Ako uzimate kalcij, držite ga odvojeno od dodatka željeza kako bi vaše tijelo u potpunosti apsorbiralo obje tvari

25.11.2023. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.11.2023. 16:40
    često
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh