Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2012. 17:36:00
IDIOTI

Južni tok ide kroz Mađarsku, odoše milijarde u vjetar

Stupina politika prema Rusiji lišila nas je mogućnosti da zaradimo milijarde izgradnjom plinovoda Južni tok kroz Hrvatsku

Milijarde odoše u Mađarsku
Milijarde odoše u Mađarsku (Arhiva)

Ruska tvrtka za proizvodnju plina Gazprom potpisala je s Mađarskom ugovor o gradnji zajedničkog projekta plinovoda Južni tok kroz tu zemlju, čime je potvrđeno da glavna ruta neće ići kroz Hrvatsku.

Zamjenik predsjednika uprave Gazproma Aleksander Medvedev potpisao je u srijedu taj ugovor s Csabom Bajijem, predsjednikom i glavnim direktorom mađarske plinske kompanije MVM, objavio je Gazprom.

Potpisnice su odobrile konačni investicijski plan gradnje mađarske trase plinovoda u dužini od 229 kilometara, a mađarska je strana objavila da plinovodu daje status projekta od državne važnosti.

Hrvatski su mediji prije nekoliko mjeseci javljali kako se očekuje ruska odluka o Južnom toku, te da su hrvatski izgledi da dobije tranzitni pravac Južnog toka 50:50 s Mađarskom, jer bi, navodno, hrvatski tranzitni pravac bio znatno kraći, čime bi se cijena gradnje smanjila.

"Projekt gradnje plinovoda Južnog toka zajedno s mađarskim partnerima važan je element u novoj arhitekturi europske energetske sigurnosti. Takav sustav osigurat će neprekinut dovod plina, a Mađarskoj će pružiti dugoročnu korist i stabilnost", rekao je Medvedev.

"Uz potporu mađarske vlade želimo unaprijediti energetsku sigurnost i osigurati diverzifikaciju ruta dopreme prirodnog plina u Europsku uniju. Projekt Južni tok važan je dio naše dugoročne strategije i predstavlja bitan korak prema ostvarenju naše ambicije da MVM transformiramo u uspješnu integriranu nacionalnu energetsku grupu s regionalnim utjecajem i dobrim ugledom na tržištu", rekao je na potpisivanju ugovora Csaba Baji.

03.11.2012. 17:36:00
http://metro-portal.hr/juzni-tok-ide-kroz-madjarsku-odose-milijarde-u-vjetar/74670/