« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Riječ urednice

Fotografija vijesti
Više o

urednik

Premda se sadašnji odnosi Rusije i država koje svrstavamo u zapadni blok doista mogu okarakterizirati kao hladnoratovski, ipak se čini pretjeranim zazivati reinkarnaciju jednog razdoblja koje pamtimo uglavnom po ekonomskom, političkom i vojnom nadmetanju tadašnjih svjetskih velesila: Amerike i Sovjetskog Saveza.

Ipak, termin ‘hladni rat’ suvereno je zavladao medijskim prostorom i ušao u svakodnevnu upotrebu u govorima gotovo svih vodeći zapadnih političara. No, razdoblje u kojem je treći svjetski rat visio nad našim glavama poput giljotine, a koje je istodobno snažno inspiriralo brojne kreativce u filmskoj i glazbenoj industriji, čini se još tako dalekim. Još ćemo malo pričekati dok podjele između istočnog i zapadnog bloka počnu stvarati romantične antijunake suvremenog svijeta.

Uostalom, samo je jedan Kubrickov dr. Strangelove. Što se pak visoke politike tiče, situacija je slična. Za potpuno obnavaljanje termina ‘hladni rat’ Moskva i Washington moraju imati snažne strateške interese, na što ćemo još morati pričekati.

Piše: Piše: Maja Bolanča
28.08.2008. 23:54:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh