« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
BIOLOŠKI RITAM

Jutarnji infarkt smrtonosniji je od večernjeg

Jutarnji infarkt opasniji je od večernjeg, prema istraživanju koje je na internetu objavio časopis Heart Journal

Fotografija vijesti
Više o

infarkt

,

jutro

,

Večer

,

bioritam

Odavna je poznato da cirkadijalni ritmovi, biološki ritam unutar 24 sata, utječe na nekoliko kardiovaskularnih procesa poput krvnog tlaka, srčanog ritma ili sklonost srčanom udaru koji se češće događaju kada se budimo.

Madridski znanstvenici na čelu s dr. Borjom Ibanezom iz Nacionalnog centra za kardiovaskularna istraživanja (CNIC) pokušali su odrediti djelovanje vremena napada na štetu koju on stvara i precizno na obim tkiva koje odumire produljenim prekidom dotoka krvi. Kako bi to izmjerili, pratili su razinu jednog enzima u krvi kod 811 pacijenta na srčanom odjelu bolnice San Carlos u Madridu između 2003. i 2009.

Pacijenti kojima je veći dio tkiva bio uništen, što je teže za oboljelu osobu, bili su oni koji su doživjeli infarkt između 6 ujutro i podneva i njihove razine enzima bile su više za 21 posto od pacijenata koji su srčani udar imali između 18 i ponoći.

Od 811 pacijenata, 269 je imalo udar između 6 ujutro i podneva, 240 između podneva i 18, 161 između 18 i ponoći, a 141 između ponoći i 6 ujutro. Znanstvenici drže da bi ti rezultati, ako se potvrde, mogli pomoći u učinkovitijim liječenjima.

29.04.2011. 15:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh