« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
KAKVI ZAPOČINJETE DAN?

Jutarnje raspoloženje određuje ostatak dana

Naši stari su govorili da se po jutru dan poznaje, a sad je to i znanstveno dokazano

Po jutru se dan poznaje, ali i raspoloženje do njegova kraja
Po jutru se dan poznaje, ali i raspoloženje do njegova kraja (Danilo Rizzuti/FreeDigitalPhotos)
Više o

dobro raspoloženje

,

loše raspoloženje

,

jutro

Raspoloženje radnika kad dolaze na posao utječe na to kakvi će biti i kako će se osjećati u ostatku dana pored same činjenice da će ono izravno djelovati na njihovu radnu izvedbu. Kad radnik, dođe na posao u dobrom raspoloženju obično je pristupačniji i ljubazniji prema klijentima, a ujedno se osjeća dobro i sam sa sobom.

„Vidjeli smo da zaposlenici mogu upasti u te negativne spirale u kojima započinju dan u lošem raspoloženju koje se pak do kraja dana amo pogoršava", kazala je Steffanie Wilk, izvanredna profesorica menadžmenta pri Državnom sveučilištu Ohio. „Upravo za to je vrlo važno da tvrtke pronađu način da pomognu svojim djelatnicima da započnu dan ne ustavši na krivu nogu", kazaja je Wilk, a citira je Časopis akademije za menadžment (Academy of Management Journal).

Wilk je provela istraživanje u suradnji s Nancy Rothbard sa Fakulteta Whartonpri Sveučilištu Pennsylvania, navodi se u priopćenju tog sveučilišta. Istraživanje se temeljilo na nadgledanju rada skupine  predstavnika službe za korisnike jedne osiguravajuće kuće iz SAD-a koji su morali telefonskim putem rješavati probleme s klijentima.

Tijekom tri tjedna koliko je trajalo istraživanje, sudionici su ispunjavali upitnike samoprocjene raspoloženja na početku radnog dana i u dva nasumce odabrana trenutka tijekom svakog dana. Pored procjene vlastita raspoloženja sudionici su ocjenjivali i to kakav im je bio posljednji klijent s kojim su razgovarali - ljubazan, bezobrazan, grub, smiren, raspoložen, uvredljiv i tako dalje.

Pokazalo se da jutarnje raspoloženje određuje ostatak dana i to kao ćemo percipirati druge ljude oko nas - ako ustanemo na lijevu nogu i ujutro budemo loše raspoloženi vrlo je vjerojatno da ćemo do kraja dana takvi i ostati, zaključila je Wilk. Po jutru se dan poznaje, ali i raspoloženje do njegova završetka; ništa novo, zar ne?

05.04.2011. 14:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh