« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
DUGOVJEČNI BENEDIKT

Joseph Ratzinger najstariji papa u zadnjih 109 godina

On je već stariji nego što je bio Ivan Pavao kad je umro 2005., i sad je najstariji papa od Lava XIII. koji je 1903. umro s 93 godine, nakon 25-godišnja pontifikata

Fotografija vijesti
Više o

papa Benedikt XVI.

,

dugovječnost

,

Joseph Ratzinger

Idući će tjedan za papu Benedikta XVI. sa sobom donijeti dvije vrlo važne obljetnice, prenosi Hina. Naime, Joseph Ratzinger proslavit će svoju sedmu godišnjicu, a u ponedjeljak će napuniti 85 godina i potati najstariji papa u zadnjih 109 godina.

U govoru hodočasnicima i turistima na Trgu sv. Petra u Rimu Papa je u nedjelju podsjetio na godišnjicu koja pada u četvrtak i zamolio ih da mole "kako bi mu Gospodin dao snagu da provede zadaću koju mu je povjerio".

On je već stariji nego što je bio Ivan Pavao kad je umro 2005., i sad je najstariji papa od Lava XIII. koji je 1903. umro s 93 godine, nakon 25-godišnja pontifikata.

"Zdravlje mu je s 85 godina bolje nego Ivanu Pavlu II. sa 75", rekao je jedan visoki vatikanski dužnosnik. "On je veoma metodičan čovjek. Čuva se i osjeća da ima još mnogo posla", rekao je. Vatikan je objavio da će Papa u rujnu posjetiti Libanon, a u 2013. možda i Brazil.

"Star sam, ali još mogu raditi", rekao je Papa Fidelu Castru tijekom prošlomjesečnog posjeta Kubi.

Ipak, Reuters piše kako su sve očitiji znakovi slabosti i umora pape Benedikta XVI. Kad je krenuo na put u Meksiko i Kubu, na aerodromu se prvi put u javnosti pokazao sa štapom. Lani se počeo služiti i pokretnom patformom da ne bi morao hodati po bazilici sv. petra.

Vatikan kaže da on tako štedi snagu te da nema straha za njegovo ukupno zdravstveno stanje. Njegov brat rekao je da je Benedikt preživio dva blaga moždana udara prije izbora za Papu, a ima i visok tlak i artiris.

Benedikt se od svojih prethodnika razlikuje po tome što je on jedini Papa kojega se javnost može sjećati, a da je javno progovorio o mogućnosti povlačenja s dužnosti, iako su i drugi Pape o tome privatno razgovarali.

U knjizi je 2010. napisao kako ne bi oklijevao postati prvi Papa koji odstupa s dužnosti kad bi osjetio da "fizički, psihološki i duhovno" više nije sposoban voditi katoličku crkvu. Posljednji Papa koji je svojevoljno otišao bio je Celestin V. 1294. i to nakon samo četiri mjeseca pontifikata.

Svaki papinski rođendan ili godišnjica povod su za nagađanja o eventualnome nasljedniku, piše Reuters, ali zasad nema očita kandidata. Benedikt je osobno imenovao više od polovine kardinala, većinom Europljana, koji će birati njegova nasljednika.

15.04.2012. 16:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh