« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
BRITANSKA ANKETA

Washington proglašen najvećim neprijateljskim zapovjednikom

U natjecanju koje je organizirao Nacionalni vojni muzej u Londonu Washington je trijumfirao ispred Michaela Collinsa, Napoleona, Erwina Rommela i Kemala Ataturka

Fotografija vijesti
Više o

George Washington

,

Mustafa Kemal Atatürk

,

Napoleon Bonaparte

,

Erwin Rommel

,

Michael Collins

Anketi britanskog Nacionalnog vojnog muzeja pokazala je kako Britanci najvećim neprijateljskim vojnim zapovjednikom smatraju prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona, prenosi Hina.

U natjecanju koje je organizirao Nacionalni vojni muzej u Londonu Washington je trijumfirao ispred junaka irske borbe za nezavisnost Michaela Collinsa, frnacuskoga vojskovođe Napoleona Bonapartea, njemačkoga feldmaršala Erwina Rommela i Mustafe Kemala Ataturka, utemeljitelja moderne Turske.

Kao argument u prilog Washingtonu povjesničar Stephen Brumwell kaže da je američki rat za nezavisnost od 1775. do 1783. bio "najteži poraz Britanskoga Carstva". "Njegova sposobnost vodstva bila je presudna", objasnio je.

Washington je bio hrabar zapovjednik koji je znao nadahnuti svoje borce, predvodio ih je, a znao se nositi i s političarima u Kongresu i sa saveznicima Francuzima, kaže Bromwell. Iznad svega, nikad se nije predavao.

U online ispitivanju sudjelovalo je više od osam tisuća ljudi koji su izabrali petoricu po Britance "najgorih" zapovjednika, onda su ih ovaj vikendi stručnjaci vojnog muzeja i povjesničari rangirali u javnoj raspravi.

Glavni je kriterij izbora bio je da je zapovjednik morao voditi vojsku u bitki protiv britanskih snaga pa je zato otpao Adolf Hitler, te da to mora biti zapovjednik iz razdoblja koje pokriva muzej, što znači od 17. stoljeća naovamo.

Michaela Collinsa nahvalili su kao velikog taktičara koji je pobijedio britanske snage u njihovoj zemlji, Bonaparte je u raznim dijelovima svijeta bio opasan za Britaniju gotovo četvrt stoljeća, dok nije poražen kod Waterlooa. Rommel je izazivao strah i strahopoštovanje Britanaca u sjevernoj Africi u Drugome svjetskom ratu, a Ataturk je vodio postrojbe u jednom od najvećih britanskih vojnih poniženja, u bici na Galipolju.

Matthew Hughes iz londonskoga sveučilišta Brunela rekao je da su Napoleon i Rommel obojica bila izvrsni operativni zapovjednici, ali na kraju nisu ostvarili ništa konkretno na političkoj razini. "Ostala trojica su zanimljivija jer ostvarila politički cilj koji je opstao".

15.04.2012. 19:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh