« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
POTPORA KRALJA

Jordan dao podršku palestinskom predsjedniku Abasu

Jordanski kralj Abdulah doputovao je na Zapadnu obalu kako bi dao potporu palestinskom predsjedniku koji pokušava nastaviti mirovne pregovore s Izraelom

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Jordan

,

Hamas

,

Mahmud Abas

,

kralj Abdulah

Jordanski kralj Abdulah u ponedjeljak je iznenađujuće doputovao u Zapadnu obalu kako bi tamo izrazio potporu palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu, koji se pokušava pomiriti sa suparničkom palestinskom frakcijom Hamasom, i pozvao na nastavak mirovnih pregovora s Izraelom, javlja Hina.

U prvom posjetu području pod izraelskom okupacijom u proteklih 10 godina, Abdulah je u Zapadnu obalu stigao nakon kratkog leta helikopterom iz Jordana.

Jordanski ministar vanjskih poslova Naser Džuda rekao je novinarima nakon razgovora da se spor oko židovske kolonizacije može prevladati usmjeravanjem pozornosti na sporazum o odgovarajućim granicama između buduće palestinske države i Izraela.

"Izravni pregovori ... su cilj koji želimo postići, a to će na kraju osigurati uspostavu države sveobuhvatnim tretmanom svih pitanja u konačnom sporazumu", rekao je Džouda.

"Ubrzavanjem pregovora o pitanjima sigurnosti i granica u budućnosti bi moralo okončati naseljavanje unutar granica palestinske neovisne države o kojima će se postići dogovor", dodao je.

Abas će se sastati u srijedu u Kairu s vođom Hamasa Halidom Mešalom, koji se protivi izravnim pregovorima s Izraelom, a potonji će za nekoliko tjedana posjetiti Jordan. Abas želi prevladati podjele među Palestincima i tako ojačati palestinsku poziciju prema Izraelu.

"Kralj Abdulah stigao je kako bi Abasu iskazao potporu uoči posjeta Jordanu Halida Mešala. Time daje do znanja da njegov skorašnji susret s Mešalom neće utjecati na odnose s Abasom.

Abdulah i Abas razgovarali su i o stanju u Siriji i u Egiptu.

21.11.2011. 19:19:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh