« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ZNAK ZAHVALNOSTI

Poljaci podigli Reganu spomenik u Varšavi

"Poklonimo se Ronaldu Reaganu zbog toga što je omogućio našem naraštaju da dokine duboke podjele i velike sukobe u svijetu", rekao je bivši poljski predsjednik Lech Walesa

Ronald Regan
Ronald Regan (Wikipedia)
Više o

Poljska

,

Varšava

,

Lech Walesa

,

spomenik

,

Ronald Reagan

Povijesni vođa poljskog sindikata Solidarnosti Lech Walesa otkrio je u ponedjeljak u Varšavi spomenik nekadašnjem američkom predsjedniku Ronaldu Reaganu koji je, po Walesinim riječima, pridonio "nevjerojatnim" promjenama u Europi i u svijetu.

"Poklonimo se Ronaldu Reaganu zbog toga što je omogućio našem naraštaju da dokine duboke podjele i velike sukobe u svijetu", rekao je bivši poljski predsjednik.

"Ono što se dogodilo bilo je nemoguće, nevjerojatno. Stariji se još sjećaju da smo u Poljskoj imali 200.000 sovjetskih vojnika. U Europi ih je bilo više od milijuna, uz nuklearno oružje. Velike promjene bez nuklearnog sukoba činile su se nemoguće", podsjetio je Walesa.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. napomenuo je da su se te promjene mogle dogoditi zahvaljujući "posebnom ozračju koje su stvorili velikani poput Ivana Pavla II., Ronalda Reagana, Francoisa Mitterranda i Margareth Thatcher".

Spomenik 40. američkom predsjedniku postavljen je u Krolewskoj (kraljevskoj) ulici u poljskoj prijestolnici, u blizini američkog, kanadskog i francuskog veleposlanstva.

21.11.2011. 17:54:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh