« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
NO NO

Joe Biden zaprijetio Janukoviču

Američki potpredsjednik Joe Biden nazvao je u četvrtak ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i poručio mu da će nastavak krvoprolića imati posljedice

Biden pokazuje mišiće Bijele kuće
Biden pokazuje mišiće Bijele kuće (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

prosvjedi

,

Joe Biden

,

Viktor Janukovič

Joe Biden, američki potpredsjednik je pozvao Janukoviča da okonča nasilje protiv prosvjednika u Kijevu upozoravajući ga da će, ukoliko to ne učini, biti posljedica.

Potpredsjednik je naglasio da jedino ukrajinska vlast može osigurati mirni završetak krize i da će nastavak krvoprolića imati posljedice po odnose Ukrajine i SAD-a.

'Osuđujemo nasilje koje se događa u Kijevu te i dalje pozivamo sve strane da smire napetosti i da ne posežu za nasiljem', rekao je glasnogovornik američkog predsjednika Jay Carney. 'Pozdravljamo informacije po kojima se predsjednik Janukovič izravno sastaje s oporbenim čelnicima. Politički dijalog radi pronalaženja odgovora na legitimnu zabrinutost Ukrajinaca je prva nužna etapa u rješavanju te krize', dodao je Carney na dnevnoj tiskovnoj konferenciji.

Ukrajinska oporba u Kijevu prijeti predsjedniku Janukoviču da će početi ofenzivu ako vlast ne popusti nakon višednevnih silovitih sukoba u središtu ukrajinske prijestolnice u kojima je poginulo pet ljudi.

Oporba traži raspisivanje prijevremenih izbora kako bi se prekinuli prosvjedi što su izbili prije dva mjeseca kada je Janukovič odbio potpisati ugovor o pridruživanju s EU-om i okrenuti se Moskvi.

Prosvjedi su se proširili pošto je prošlog tjedna donesen zakon o pooštravanju sankcija prema prosvjednicima a u nedjelju su se prometnuli u gradsku gerilu.

24.01.2014. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh