Metro-portal.hr

objavljeno 24.01.2014. 08:30:00
NO NO

Joe Biden zaprijetio Janukoviču

Američki potpredsjednik Joe Biden nazvao je u četvrtak ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i poručio mu da će nastavak krvoprolića imati posljedice

Biden pokazuje mišiće Bijele kuće
Biden pokazuje mišiće Bijele kuće (Arhiva)

Joe Biden, američki potpredsjednik je pozvao Janukoviča da okonča nasilje protiv prosvjednika u Kijevu upozoravajući ga da će, ukoliko to ne učini, biti posljedica.

Potpredsjednik je naglasio da jedino ukrajinska vlast može osigurati mirni završetak krize i da će nastavak krvoprolića imati posljedice po odnose Ukrajine i SAD-a.

'Osuđujemo nasilje koje se događa u Kijevu te i dalje pozivamo sve strane da smire napetosti i da ne posežu za nasiljem', rekao je glasnogovornik američkog predsjednika Jay Carney. 'Pozdravljamo informacije po kojima se predsjednik Janukovič izravno sastaje s oporbenim čelnicima. Politički dijalog radi pronalaženja odgovora na legitimnu zabrinutost Ukrajinaca je prva nužna etapa u rješavanju te krize', dodao je Carney na dnevnoj tiskovnoj konferenciji.

Ukrajinska oporba u Kijevu prijeti predsjedniku Janukoviču da će početi ofenzivu ako vlast ne popusti nakon višednevnih silovitih sukoba u središtu ukrajinske prijestolnice u kojima je poginulo pet ljudi.

Oporba traži raspisivanje prijevremenih izbora kako bi se prekinuli prosvjedi što su izbili prije dva mjeseca kada je Janukovič odbio potpisati ugovor o pridruživanju s EU-om i okrenuti se Moskvi.

Prosvjedi su se proširili pošto je prošlog tjedna donesen zakon o pooštravanju sankcija prema prosvjednicima a u nedjelju su se prometnuli u gradsku gerilu.

24.01.2014. 08:30:00
http://metro-portal.hr/joe-biden-zaprijetio-janukovicu/82871/