« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
PRIMATI DEŠNJACI

Jezik se razvio iz komunikacije gestama

Dominantnost korištenja desne ruke u gestikulaciji kod primata ukazuje na to da se iz nje razvio ljudski govor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

komunikacija

,

jezik

,

govor

,

čimpanze

,

gestikulacija

Potvrđeno je da većinu ljudskih lingvističkih funkcija kontrolira lijeva moždana polutka. Novo istraživanje centra Yerkes National Primate Research iz američke Atlante koje je obavljeno na čimpanzama, postavilo je teoriju o tome kako je lijeva strana mozga preuzela 'govorničku' funkciju.

Prema istraživačima, ova lingvistička podjela mozga svoje korijene ima u gestikulacijskoj komunikaciji naših predaka. Naime, velika većina čimpanzi kod gestikulacije koristi desnu ruku, kojom kontrolira lijeva polutka mozga, što je znanstvenike navelo na usporedbu s ljudskim jezičnim funkcijama, javlja Science Daily.

Istraživački tim proučavao je skupinu od 790 čimpanzi tijekom 10 mjeseci bilježeći širok spektar komunikacijskih gesti tipičnih za naše najbliže genetske rođake. Među promatranim gestama, koje su upućivane i istraživačima, bile su prijetnje, pokazivanje i udarci koji se kod čimpanzi koriste u raznim društvenim kontekstima poput privlačenja pažnje, podjele uzbuđenja, prijetnje i agresije, pozdrava, pomirbe i poziva na 'čišćenje' ili igru.

"Dominantnost korištenja desne ruke u komunikaciji jedna je od najizraženijih koje smo zabilježili u usporedbi s drugim manualnim aktivnostima kod čimpanzi. Ranije smo već zabilježili da se ne radi samo o komunikaciji među čimpanzama nego i njihovoj komunikaciji s ljudima i drugim vrstama. To nam govori kako se ne radi o nečem 'ekskluzivnom' nego se odnosi na sve vrste generalno", rekao je profesor William D. Hopkins koji je sudjelovao u istraživanju.

I drugi znanstvenici uključeni u projekt ističu kako se radi o potvrdi ideje da je govor evoluirao iz gestikulacije kojom su se koristili naši daleki preci. Štoviše, gestikulacija kojom se koriste primati dijeli neke od karakteristika ljudskog govora poput namjere, referencijalnih vrijednosti i fleksibilnosti učenja i korištenja, zaključuju znanstvenici.

18.11.2009. 20:23:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh