« Život
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
MA DA?!

Jesu li pedesete stvarno nove tridesete?

Psiholozi objašnjavaju da u toj dobi još imate sve mogućnosti i dovoljno ste stari da budete slavni ali i dovoljno mladi da, primjerice, započnete organsku farmu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

George Clooney

,

Johnny Depp

,

tridesete

,

pedesete

,

idealna dob

Slično istraživanje provedeno prije 10 godina pokazalo je da je tada idealna životna dob bila 41 godina. Anketa je pokazala da bi muškarci prosječno željeli ipak zaustaviti vrijeme nešto ranije nego žene. Za muškarce je idealna dob 47, dok je za žene 53.

Oni s djecom vrijeme bi zaustavili ranije - u 45. godini života, a oni bez djece tek s 53 godine.

Psiholozi objašnjavaju da u toj dobi još imate sve mogućnosti i dovoljno ste stari da budete slavni ali i dovoljno mladi da, primjerice, započnete organsku farmu jer još imate mišićnu snagu za 8 sati rada dnevno.

"Dovoljno ste stari da imate potrebnu mudrost, ali dovoljno mladi da su vam roditelji još živi, pa imate generacijsko iskustvo. Ukoliko ste umorni dovoljno ste stari da zatražite mlađu osobu u autobusu da vam prepusti mjesto, ali još uvijek možete izlaziti s mlađim muškarcem", kaže psihologinja Barbara Becker Holstein. "Doista mislim da je 50. godina života ono što su nekad bile 30-e", dodaje.

Holstein kaže kako istraživanja pokazuju da sa starenjem imamo manje izglede za depresiju, tjeskobu i optimističniji smo u odnosu na mlađe generacije. Uz to, sami smo sobom zadovoljniji kao i s našim tijelima.

Istraživanje je obuhvatilo 2252 odrasla Amerikaca svih dobnih skupina, iz svih dijelova zemlje i raznih političkih stajališta. Pitanje je bilo: kad biste mogli živjeti zauvijek i dobrog zdravlja u kojoj biste godini života zaustavili vrijeme? Prosječni odgovor bio je 50.

Osobe iz dobne skupine 18 do 36 godina kao idealnu dob odabrale su 38, oni u dobnoj skupni 37 do 48 odabrali su 49, oni u dobnoj skupini 49 do 67 odabrali su 55, a oni stariji od 68 odabrali su 67.


17.09.2013. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh