« Život
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
HMM ...

Jesu li klime korisne ili štetne?

Još relativno nedavno klima uređaj bio je stvar luksuza, a danas ih se može vidjeti gotovo na svakoj fasadi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

klima

,

mane

,

koristi

,

klima uređaj

,

prednosti

,

nedostaci

Klima uređaj je, uz računala i mobitele, stvar koju je na najbrži način prešla put od luksuza do svakodnevne upotrebe. U današnje je vrijeme stvarno čudno ukoliko nemate klimu u domu ili na poslu.

Naravno, takav brz razvoj donosi pozitivne i negativne učinke, a analitičari se i danas muče s razmišljanjima jesu li klima uređaji dobra ili loša stvar.

Ako krenemo od lošega, prisjetite se kako je to ući s vrele ulice u klimatiziranu trgovinu - pravi šok, a takva nagla promjena temperature i vlage ima loš utjecaj na dišni sustav. Uz to, klime stvaraju buku, isušuju kožu i sluznicu, a cirkulacija može prenijeti respiratorne bolesti poput legionarske bolesti u slučaju da se klima ne održava.

Prašina i plijesan lete zrakom više nego inače, što može izazvati alergijske reakcije, a klima može pogoršati probleme koje imate s očima, uzrokovati blefaritis i konjuktivitis i biti problematična za ljude s kontaktnim lećama.

Uz to, klima uređaji su čest uzročnik kroničnog faringitisa i rinitisa, promuklosti i iritacije grla. 

S druge strane, kako ekstremne vrućine loše utječu na fizičke i mentalne aktivnosti, klimom to možete izbjeći, a i povećati produktivnost na poslu kao i stvoriti osjećaj udobnosti u domu ili na poslu.

Niža temperatura smanjuje količine parazita i insekata u prostoru, a kako se manje znojite, manji je i rizik od dehidracije. Čista i održavana klima uklanje alergene poput peluda iz zraka, a kvaliteta zraka se poboljšava u tom slučaju. 

U svakom slučaju, ako imate klimu u domu ili na poslu, treba je redovito održavati stručna osoba, prostor u kojem radi treba redovito prozračiti, sobna temperatura trebala bi biti između 21 i 25 stupnjeva, a vlaga od 60 do 70 posto.

25.07.2013. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh