Jeste li već probali banane s jestivom korom?
Običnoj banani potrebno je oko 2 godine da narste i sazrije, no nove banane narastu za samo 4 mjeseca
Prošli su dani napornog guljenja banane - farmeri u Japanu (a gdje drugdje?) uspješno su uzgojili potpuno jestivo voće zahvaljujući DNK metodi koja oponaša ledeno doba.
Banana je nazvana Mongee Banana, što znači "nevjerojatna", a rezultat je metode zamrzavanja i odmrzavanja - iznova se stvaraju temperature i uvjeti rasta koji su postojali u ledenom dobu, zbog čega rastu banane koje su puno slađe i potpuno jestive.
Kako bi oponašali uvjete rasta koji su postojali prije 20 000 godin, na D&T farmi uzorke banana zamrzavaju na do -60°C, prije nego što ih ponovno posade nakon što se odmrznu.
Takve promjene temperature potiču sjemenke na brži rast, čak i u japanskoj, prilično hladnoj klimi, koja inače sprječava banane da rastu.
No Japan i dalje 99% posto potrebe za bananama rješava uvozom, a cijene su visoke, tako da je i cijena Mongee banana po komadu, zbog velike potražnje, prilično impresivna - čak 5.63 dolara.
Običnoj banani potrebno je oko 2 godine da narste i sazrije, no Mongee banane narastu za samo 4 mjeseca. Unatoč tome, tjedno se proda samo 10 banana, što dodatno povećava njihovu vrijednost na tržištu.
Na internetskoj stranici farme navedene su i sve pozitivne značajke ovog voća. Kora banane pogata je vitaminom B6 i magnezijem koji se povezuju sa serotoninom, njezini sastojci pomažu zdravlju prostate i njiezinih 24.8 grama šećera (obična banana sadrži oko 18.3 grama) pruža puno jači osjećaj sitosti.
Jedino što još ne znamo je kad će stići i u naše krajeve.
Novi komentar