« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
ZZZ

Jeste li neispavani? Evo što trebate napraviti

Gubitak sna sukrivac je za ubrzano starenje kože, problema s nesanicom, ali i do gubitka seksualne želje i depresije, pa pripazite malo koliko spavate

Ne igrajte se sa snom ...
Ne igrajte se sa snom ... (Arhiva)
Više o

nesanica

,

debljanje

,

gubitak sna

,

nedovoljno sna

,

gubitak memorije

Nedostatak sna prilično je opasna stvar, ne samo zato što ste fizički iscprljeni, već i zbog mogućeg gubitka memorije. Naime, za prijenos i konsolidaciju memorije u mozgu zaslužni su oštri valovi, koji također prenose nove informacije iz hipokamusa u neokorteks, u kojem je pohranjena dugoročna memorija čovjeka.

Oštri su valovi najčešći i najintenzivniji za vrijeme najdubljeg sna. Gubitak memorije, odnosno jačanje veza, možete postići konzumacijom soka od jabuke, koji u sebi sadrži "ojačivač" acetilkolin.

Oni koji spavaju manje od šest sati dnevno za trideset su posto skloniji debljanju od onih koji spavaju sedam do devet sati dnevno.

Važnost vitamina C u slučaju pomanjkanja sna leži u njegovom utjecaju na smanjenje kortizola u organizmu. Dva do tri grama vitamina C, najbolje na malo "prazniji" želudac, smanjit će razinu kortizola, koji je jedan od odgovornih za debljanje.

Prema istraživanju iz 2004. godine, osobe koje spavaju manje od šest sati dnevno za trideset su posto skloniji debljanju od onih koji spavaju sedam do devet sati dnevno. Ako imate problema s debljanjem, manjak sna može biti jedan od uzroka. Osim u smanjenju kortizola, vitamin C pomaže i s količinom stresa.

Kofein je, osim što nas drži budnijima, važan jer nam ubija lažan osjećaj gladi. Naime, "neispavan" će organizam osjećati povećanu potrebu za hranom, no ona je lažna. Kofein pomaže u tome da se osjećaj gladi smanji, ali i da izgledamo barem malo odmornije.

Kako ne bi došlo do dugotrajnijih tjelesnih problema, poput onog s visokim šećerom, važno je vježbati. Bilo da je to krug po parku, par desetaka trbušnjaka ili uobičajena rutina u teretani, tjelovježba će šećer i inzulin u krvi držati pod kontrolom. Visok šećer vodi ka čitavom nizu drugih, još ozbiljnijih problema.

Gubitak sna sukrivac je za ubrzano starenje kože, problema s nesanicom, ali i do gubitka seksualne želje i depresije. Osim prirodnih plodova, neke od problema možete pokušati riješiti i boravkom na svježem zraku i suncu. Svjetlost i prirodno okruženje daju energiju i podižu raspoloženje, a tako utječu na poboljšanje psiho-fizičkog stanja čovjeka.

02.01.2016. 11:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh