« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
JESEN STIŽE...

Jesenska formula za dobro raspoloženje i top formu

Donosimo savjete za bezbolan početak jeseni pomoću kojih ćete dočekati zimu u dobroj formi i još boljem raspoloženju

Jesenska formula za dobro raspoloženje i top formu
Jesenska formula za dobro raspoloženje i top formu (MWN/Shutterstock)
Više o

zdrava prehrana

,

tjelovježba

,

vježbanje

,

jesen

,

kretanje

,

tajne lokacije

Jesen kuca na vrata, a i zima je sve bliže. Kad izgubimo motivaciju koja je vezana uz sunčane dane i duge noći, teško je ostati u formi. Metro vam zato donosi savjete Lee Mullinsa iz londonske klinike za zdravlje Bodyism, koji će vam pomoći da tijekom jeseni ostanete u dobroj formi.

1. Povratak u svakodnevicu

Započnite dan kako treba. Za doručak jedite hranu koja sadrži bjelančevine (jaja), zdrave masti (orašasti plodovi) i zeleno povrće (špinat). To će vas držati budnima, pomoći će vam u sagorijevanju masti tijekom dana i duže vas držati sitima.

Hranite se zdravo i redovito. Time će vaša razina energije ostati visoka, bit ćete bolje raspoloženi i lakše ćete se vratiti u formu.

>> Superhrana za jesen

Izbacite svo smeće iz prehrane - kofein, prerađeni šećer, alkohol i prerađenu hranu (Lee Mullins koristi zanimljiv akronim C.R.A.P - prva slova riječi caffeine, refined sugar, alcohol, processed foods). Umjesto takve hrane, iscijedite svjež limun u čašu vode i pijte tu tekućinu tijekom dana - pomaže vašoj probavi.

2. Bez isprike, molim!

Dani su sve kraći, vrijeme se pogoršava i uvijek nađemo ispriku za izbjegavanje vježbanja: prevlažno je, prehladno ili prevjetrovito. Istina je kako bi vani trebala biti sniježna oluja da bi vježbanje zbilja postalo nemoguće. Umjesto da se zakopate tako da ništa ne radite i vježbu smatrate kaznom, promijenite perspektivu. Dakle, krećite se! Barem pola sata svakog dana odvojite za bilo koji način kretanja ili aktivnosti (trčanje, hodanje, vožnja biciklom).

3. Neka se kreće

Vježbajte odmah ujutro. Iako ne zvuči jako primamljivo, time ćete imati puno više energije u ostatku dana. Navečer će brzo pasti mrak i nećete imati snage za vježbanje, zato krenite odmah ujutro. To također znači da ćete uhvatiti danjeg svjetla čim se probudite, a to će vam popraviti raspoloženje.

>> Vježbanje u prirodi pomaže psihičkom zdravlju

Osim toga, vrijedi probati nešto novo. Ako već nekoliko godina u vježbate u teretani a niste ništa postigli, vrijeme je da pokušate s nekom novom vrstom tjelovježbe.

4. Dajte tijelu ono što mu treba

Konzumiranje kvalitetnog ribljeg ulja jedan je od načina za popravljanje raspoloženja, ali i za izbjegavanje čestih prehlada i gripa tijekom jeseni. Esencijalne masne kiseline u ribljem ulju (posebno DHA) imaju ključnu ulogu u zdravlju mozga i reguliranju raspoloženja. Aminokiselina L-Glutamin također održava dobar imunitet i pomaže u kontroli želje za slatkim - jednu žlicu dodajte u čašu vode i popijte ujutro.

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
05.09.2012. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh