« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
PRIPREMA

Jesen je tu, prilagodite prehranu

Najbolje je da je da se jesenska prehrana temelji na namirnicama koje prirodno dozrijevaju u to vrijeme, namirnicama bogatima vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima

Što se jede ujesen?
Što se jede ujesen? (Arhiva)
Više o

prehrana

,

jesen

Nakon ljeta koje je bogato plodovima, različitim voćem i povrćem, došla je jesen i vrijeme da prilagodimo našu prehranu novom godišnjem dobu.

Zbog tmurnijeg vremena i manje svjetlosti može nam se činiti da imamo manje izbora

Ujesen se prehrana treba prilagoditi nadolazećim hladnijim danima. Stoga uz prisutne namirnice moramo konzumirati i hranu karakterističnu za jesensko doba godine, namirnice koje svojim energetskim djelovanjem daju organizmu dovoljno topline i energije.

Najbolje je da je da se jesenska prehrana temelji na namirnicama koje prirodno dozrijevaju u to vrijeme, namirnicama bogatima vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima.

Bundeva, bundevine sjemenke, mandarine, kelj, kesten, grah...

Ovo su samo su neke od namirnica koje dozrijevaju u ranu jesen. Na tržnicama se najbolje može vidjeti sezonska ponuda, dovoljno je potražiti lokalne proizvođače koji nude proizvode iz vlastitog uzgoja.

Brojna iskušenja za imunitet

Iako ne postoje tzv. jesenski vitamini, ovo je doba godine kada je imunitet pod brojnim iskušenjima. Već navedene sezonske namirnice bogate su vitaminima koji su važni za funkciju imuniteta.

To su prije svega moćni vitamini C, A i E, potom nezamjenjivi vitamin D te svestrani vitamini B-skupine, a od minerala tu su cink, bakar, kalcij i selenm a svježe povrće pobrinut će se da u organizam unesemo većinu vitamina, dok će odabir kvalitetnog mesa ili ribe dati mineralni doprinos, a dobar mliječni proizvod zaokružiti ostale potrebe.

Sve u svemu - prilagodite se!

21.09.2020. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.09.2020. 21:29
    puno juha
  2. avatar
    Cranberry
    22.09.2020. 13:43
    Uvijek treba jesti raznoliko i sezonsko
  3. avatar
    armando
    22.09.2020. 18:08
    tako je šta više vitamina
  4. avatar
    Cranberry
    22.09.2020. 18:24
    Daaa cmokkkk
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh