« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BETLEHEM

Jeruzalemski patrijarh pozvao na prekid blokade Gaze

Umorni smo od čekanja. Umorni smo od praznih priča, umorni smo od pregovora i konferencija, rekao je Fuad Tual na polnoćki u Betlehemu

Božićna procesija u Betlehemu
Božićna procesija u Betlehemu (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Sveta zemlja

,

Betlehem

,

Fuad Tual

Predvodeći polnoćku u bazilici rođenja Isusova u Betlehemu, čelnik Rimokatoličke crkve u Svetoj zemlji latinski jeruzalemski patrijarh Fuad Tual izrazio je zabrinutost za sudbinu Isusova rodna mjesta.

U svojoj tradicionalnoj propovijedi u bazilici krcatoj vjernicima Tual, 69-godišnji Jordanac koji je latinskim patrijarhom imenovan prošle godine, zapitao se kako je moguće slaviti Božić kad su djeca u Gazi gladna.

"Umorni smo od ove situacije. Umorni smo od čekanja. Umorni smo od praznih priča, umorni smo od pregovora i konferencija", rekao je Tual i pozvao na ukidanje blokade Pojasa Gaze i prestanak sukoba Izraelaca i Palestinaca.

Pozvao je na snošljivost, mir i nenasilje umjesto mraka, mržnje i ratova. Zatražio je otvorenost i dobrodošlicu i umjesto zidova podjele i izolacionizma.

Na polnoćku u Beltehem došli su vjernici iz cijeloga svijeta, a nazočio joj je i palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Tual je prije mise predvodio 8,5 kilometara dugu božićnu povorku od Jeruzalema do Betlehema, prošavši pokraj izraelske sigurnosne barijere podignute izvan grada. Izrazio je žaljenje što "naši snovi o pomirenoj Svetoj zemlji izgledaju kao utopija".

"Svi mi, političari, Palestinci i Izraelci nismo uspjeli iznjedriti mir. Najbolji poklon koji tražimo, iznad novca i bogatstva, mir je", zaključio je Tual. (hina/metro-portal)

25.12.2009. 17:22:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh