« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
MALO JE POTREBNO

Jednostavni kućni lijekovi za ljetne tegobe

Kada temperature vani dosegnu brojku iznad 30, zadnja stvar koju želite su opekline ili ubod insekta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

ljeto

,

opekline

,

Ana Batinica

,

Sara Beriša

,

13. siječnja

Provjerite jeftine i jednostavne lijekove za najčešće probleme ljetne sezone.

Opekline - kao rješenje može poslužiti vinski ocat. On sadrži acetičnu kiselinu, jednu od komponenti aspirina. Može ublažiti bolove od sunčevih opeklina, svrbeža i upale. Natopite nekoliko maramica octom i prislonite ih na ugroženo područje. Ostavite ih dok koža ne upije tekućinu, te ako je potrebno ponovite postupak.

Sunčani osip - ponekad se čini kako je prašak za pecivo dobar za sve, no sigurno pomaže kad je u pitanju osip. Napravite mlaku kupku u koju ste dodali nekoliko čajnih žlićica ovog praška. Olakšat će svrbež te potaknuti zacjeljivanje kože. Možete ga razmutiti u vodi i nanijeti direktno na područje osipa.

Plikovi - u ovom slučaju pomaže aloe vera. Očistite plik sapunom i mlakom vodom, a zatim nanesite malo gela od aloe vere te zamotajte gazom kako bi zacijelio. Koristite isključivo čisti gel ove biljke jer neki kozmetički proizvodi sadrže dodatke poput alkohola, koji isušuju kožu.

Voda u uhu - ovo može dovesti do infekcije vanjskog ušnog kanala. Događa se kada se voda zadrži u uhu te se počinju skupljati bakterije ili gljivice. Isprobajte antibakterijske mogućnosti češnjaka, a ovu biljku koristite u obliku kapi za uši. Ulje od češnjaka možete kupiti u apoteci ili napraviti svoje. Očistite tri režnja češnjaka srednje veličine, prelijte ih maslinovim uljem i pustite da mješavina odstoji preko noći. Izvadite češnjak i sipajte po 3 kapi u bolesno uho.

Ubod insekata - umjesto da se češete po mjestu uboda, dodajte jednu ili dvije kapi pepermintovog ulja. Ima efekt hlađenja, te također pospješuje cirkulaciju oko ugriza što ubrzava proces zacjeljenja. Kao alternativa može poslužiti zubna pasta s pepermintom.

Posjekotine i ogrebotine - ako možete zaustaviti krvarenje i očistiti ranu kako biste spriječili infekciju, napravili ste veći dio posla. Priroda će se pobrinuti za ostalo. Potreban vam je još samo zavoj i mast s antibiotičkim djelovanjem. Nemate je? Kapnite malo meda na gazu i zatim previjte posjekotinu. Med ima antibiotička svojstva, a studije su pokazale kako može ubrzati zacjeljivanje.

28.05.2010. 20:49:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh