« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
ZANIMLJIVO!

Jednostavna tehnika za bolje pamćenje

Dobro sjećanje nije urođena osobina, već rezultat vježbe.

Kako poraditi na sjećanju
Kako poraditi na sjećanju (Pixabay)
Više o

vježbanje

,

sjećanje

Neki se žale da im je sjećanje slabo, dok drugi ostavljaju dojam da se svega mogu bez problema sjetiti i to upravo onda kada trebaju. Bismo li mogli nešto učiniti da popravimo sjećanje?

Struka kaže da itekako ima nade. I ne samo to, već postoje dokazani načini na koje možemo poboljšati vještinu pamćenja koristeći jednostavnu tehniku zvanom "memory palace".
Ona funkcionira na sljedeći način: kada se nečega pokušavamo prisjetiti, na primjer, liste predmeta koje trebamo kupiti, potrebno je jasno zamisliti predmete koje trebamo na mjestu gdje inače stoji taj popis, primjerice, u dnevnom boravku.

Ako su nam potrebna jaja, umjesto da stvaramo popis, zamislimo ono što na njemu piše, kokoš kako nosi jaja na stoliću. Ako trebamo sos od rajčice, zamislimo ga prolijanog po novom tepihu. Ova tehnika nije nova, ali funkcionira.

Prošle je godine objavljena studija u kojoj se navodi da ova tehnika može pomoći u poboljšanju sjećanja i u potpunosti promijeniti način na koji funkcionira naš mozak.

U njoj su sudjelovale 23 osobe s najboljim sjećanjem na svijetu (jedan od njih, Alex Mullen, možda upamtiti redoslijed cijelog špila karata u manje od 17 sekundi) pri čemu su njihovi mozgovi uspoređeni s mozgovima „običnih" ljudi, koji nemaju razvijene takve vještine.

Nakon toga, ispitanici bez vještina uvršteni su u trening pamćenja koji je trajao 6 tjedana, tijekom kojeg vremena je promatran njihov napredak.

Saznalo se da, što su više sudionici vježbali, njihovi mozgovi postajali su sličniji mozgovima osoba s najboljim pamćenjem.

„Ti rezultati dokazuju da dobro sjećanje nije urođena osobina", govori neuroznanstvenik i vođa studije, Martin Dresler. „Jedino što je bitno je trening."

Sudionici su podijeljeni u grupe, a svaka od grupa radila je s drukčijim metodama za poboljšanje kvalitete sjećanja. Kod onih koji su koristili tehniku „memory palace" rezultati razvijenih vještina vidjeli su se mjesecima nakon što su prestali vježbati, dok se kod ostalih ta vještina povukla odmah po završetku treninga.

Tony Buzan, još jedan od ljudi s najboljim sjećanjem tvrdi da je bit u tome da prilikom „memory palace" tehnike zamišljamo šarene, nestvarne, seksi, senzualne, aktivne, smiješne i lude slike u pokretu.

Piše: Andrea Holi
16.05.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh