« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
ZAPAMTITE!

Jednostavan trik za smanjenje unosa soli

Potrebno je samo malo jače začiniti hranu i smanjit će nam se želja za slanim, ali i za slatkim, pa ćemo na taj način smanjiti i unos druge opasnosti za zdravlje - šećera

Više začina - manje soli
Više začina - manje soli (Arhiva)
Više o

šećer

,

sol

,

začini

,

unos soli

,

začinjena hrana

Sol je jedan od najvećih neprijatelja našega zdravlja, ne samo zato što volimo slanije okuse, već prvenstveno iz razloga što je prerađena hrana iz trgovina jednostavno prepuna soli. Pa, kako onda zadržati unos soli u dozvoljenim granicama?

Recept je jednostavan, pokazalo je istraživanje provedeno u Kini - potrebno je samo malo jače začiniti hranu i smanjit će nam se želja za slanim, ali i za slatkim, pa ćemo na taj način smanjiti i unos druge opasnosti za zdravlje - šećera.

Naime, analiza moždane aktivnosti PET/CT skeneerima pokazala je da se dijelovi mozga koje stimuliraju sol i začini preklapaju, tako da konzumiranje začinjene hrane učinkovito pojačava osjetljivost na sol.

Brojke su neumoljive - ljudi koji jedu začinjenu hranu dnevno unesu čak 2.5 grama soli manje od onih koji se klone začina, a uz to imaju i niži krvni tlak.

Stoga, poradite malo na svojim kulinarskim sposobnostima kako biste se riješili soli, a time i naticanja, problema s bubrezima i povišenog tlaka.

19.11.2017. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh