« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
O, DA!

Jedno jaje dnevno za zdravije srce

„Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje.” - ova stara reklama se potvrđuje svakoga dana

Ne zaboravite na jaja :)
Ne zaboravite na jaja :) (Pixabay)
Više o

zdravlje

,

proteini

,

jaja

Jaja su izvor hranjivih tvari poput proteina, vitamina i masnih kiselina, a jedno jaje dnevno može učiniti čuda za zdravlje vašeg srca, tvrdi nedavna studija.

Tim stručnjaka iz Kine i Ujedinjenog Kraljevstva istražio je povezanost između učestalosti konzumacije jaja i rizika od razvijanja kardiovaskularnih bolesti. Analizirali su se podaci prikupljeni od 400 000 osoba, starosti između 30 i 79 godina. Nijedna od osoba čiji podaci su prikupljeni nije bolovala od raka, kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa, a svi su ispitani o tome koliko često jedu jaja.
Nakon toga, njihovo se zdravstveno stanje pratilo tijekom narednih devet godina.

Autori su tada usporedili rezultate 13.1% sudionika koji su tvrdili da su svakodnevno jeli jedna jaje, s onih 9.1% koji su potvrdili da skoro nikada nisu jeli tvrdo kuhano jaje.

Kod osoba koje su redovito konzumirale jaja, zamijećeno je 26% manje šanse razvijanje moždanog udara, te 18% manje šansi za oboljenjem od bolesti srca i krvožilnog sustava.

Iako postoji mnogo razloga zašto osoba može razviti koju od tih bolesti, a koji nemaju veze s konzumacijom jaja (poput pušenja i prekomjerne tjelesne težine), stručnjaci se slažu da je studija omogućila koristan uvid u povezanost između jaja i bolesti srca.

Pritom naglašavaju da se ovi rezultati ne odnose na konzumaciju jaja s kruhom ili pecivom od bijelog brašna, prženom slaninom ili kobasicama, te umacima poput kečapa ili majoneze.
Kako bi ova prehrana imala učinka, jaja se treba jesti s kruhom od cjelovitih žitarica i povrćem.

Piše: Andrea Holi
23.05.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh